Jotta puutuoteteollisuus voisi vastata kasvaviin kestävyys-, innovaatio- ja kilpailuodotuksiin, alan on panostettava puumateriaalin, puutuotteiden ja liiketoiminnan tutkimukseen ja kehitykseen. Tutkijoiden ja yritysten yhteistyönä luotu Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda vuosille 2025-2035 tarjoaa tutkimuksen strategisia painopisteet, joilla toimiala voi tarttua kestävyysmurroksen mahdollisuuksiin ja haasteisiin.
Lähtökohdat kestävyyden edistämiseen
Tutkimusagenda korostaa, että vaikka puutuotteet tarjoavat luontaisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseen ja hiilen sitomiseen, näiden hyötyjen täysimääräinen hyödyntäminen vaatii pitkäjänteistä visiota. Siirtyminen lyhytikäisistä puutuotteista pitkäikäisiin sekä kierrätettyjen ja sivuvirtojen materiaalien käytön lisääminen on oleellista resurssitehokkuuden parantamiseksi ja neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämiseksi. Jotta puutuoteteollisuuden tarjoamat kestävyysratkaisut leviäisivät laajemmin yhteiskuntaan, niiden on oltava teknisesti ja taloudellisesti kilpailukykyisiä.
Suomen nykyinen asema verrattuna johtaviin maihin, kuten Ranskaan ja Ruotsiin, osoittaa, että esimerkiksi puurakentamisen omaksumisessa on kasvuvaraa. Kotimaisen käytön laajentaminen vahvistaa kansallisia markkinoita ja tukee korkeamman arvon viennin kehittämistä, parantaen Suomen asemaa kansainvälisesti.
Strategiset suositukset eteenpäin
1. Tuottavuuden parantaminen: Tavoitteena on maksimoida puuraaka-aineen lisäarvo ja kehittää tuotteita ja prosesseja, jotka tuottavat mitattavissa olevaa lisäarvoa asiakkaille. Pääpaino on puun käytöllä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi ja tuotantoteknologioiden innovointi.
2. Puumateriaalien kehittäminen: Tavoitteena on parantaa puumateriaalien teknisiä ominaisuuksia, pidentää niiden elinkaarta ja lisätä kierrätettävyyttä. Keskeisiä teemoja ovat materiaalien pitkäikäisyys, kierrätys sekä ihmisten terveys ja hyvinvointi.
3. Liiketoiminnan kehitys: Tavoitteena on kiertotalouteen siirtyminen ja teollinen rakentaminen sekä perinteisten liiketoimintamallien ja arvoverkostojen uudistaminen. Tarkoituksena on luoda uusia malleja, jotka tukevat siirtymistä teollistettuun rakentamiseen ja laajemmin alan uudistumista vahvan kestävyyden kontekstissa.
Yhteistyö keskiössä
Tutkimuksen, teollisuuden, julkishallinnon ja järjestöjen välinen yhteistyö on välttämätöntä, jotta tämä visio voidaan toteuttaa. Yhteistyöllä varmistetaan tarvittava rahoitus ja strategiset painopisteet, joilla synnytetään ratkaisuja kestävyysmurrokseen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan avulla.
Kilpailuedun rakentaminen kestävyyden avulla
Kestävyys ei ole vain sääntelyvaatimusten täyttämistä, vaan mahdollisuus edistää yhteiskunnallista muutosta tuotteilla, joita kansalaiset ja teollisuus arvostavat. Korkean lisäarvon tuotteet, nykyaikaiset liiketoimintamallit ja kierrätyspuun tehokas käyttö lisäävät suomalaisten yritysten kiinnostavuutta ja varmistavat kilpailukyvyn sekä kotimaassa että globaalisti. Agenda korostaa, että näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää siirtymistä yksittäisistä aloitteista kohti yhtenäisiä, liiketoiminnan ytimeen juurtuneita strategioita.
Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda ei ole pelkkä suositus vaan suomalaisille alan johtajille, kestävyyden ammattilaisille ja päättäjille yhteistyön, innovaatioiden ja vahvan kestävyyden johtamiseen osoitettu kutsu toimintaan.