Konsultointipalvelut
Ei suunnata menneeseen: loikataan tulevaan.
Tämän vuosituhannen haasteita ei ratkaista yhdellä sektorilla, vaan tarvitsemme kaikki yhteiskunnan toimijat mukaan. Demos Helsingin tavoite on auttaa organisaatioita edistämään kestävää ja reilua yhteiskunnallista muutosta. Olemme viimeiset 15 vuotta työskennelleet uteliaiden hallintojen, yritysten, kaupunkien ja muiden tulevaisuuteen vaikuttavien toimijoiden kanssa. Erikoisalaamme ovat yhteiskehittäminen, kokeilut ja ennakointi, ja sovellamme osaamistamme kaikilla eri sektoreilla ja toimialoilla sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tarjoamme konsultointipalveluja julkiselle ja yksityiselle sektorille neljän tiimin voimin: Transformative Governance, Regenerative Infrastructure, Emancipatory Economy, Expanding Agency in Decarbonization. Lisäksi laajennamme toimintaamme Ranskassa, jossa meillä on tiimi Pariisissa. Lue lisää konsultointipalveluistamme alla.
Tulevaisuuden ennakointi on välttämätöntä maailman mullistusten keskellä. Autamme löytämään ne kysymykset ja vastaukset, joilla muokkaat tulevaisuutta.
Olemme yli 15 vuoden ajan auttaneet hallituksia, yrityksiä, kaupunkeja, kansalaisjärjestöjä ja yliopistoja rakentamaan tulevaisuutta. Työkalujamme ovat muun muassa ennakointi, yhteiskehittäminen ja tutkimus.
Haluamme työskennellä muutoksen eturintamassa yhdessä aikamme päättäväisimpien muutoksentekijöiden kanssa. Maailma tarvitsee nyt organisaatioita, jotka ratkaisevat oikeat ongelmat, kysyvät relevanteimmat kysymykset ja löytävät lupaavimmat vastaukset.
Esimerkkejä työstämme:
- Olimme tekemässä arviointityötä Suomen kestävän kehityksen politiikasta suhteessa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin 2030
- Strateginen tutkimusprojekti “Naked Approach” loi vaihtoehtoisen, ihmislähtöisen näkökulman digitalisoituvaan yhteiskuntaan.
- Ehdotimme uutta hyvinvointitalouden lähestymistapaa EU:lle Suomen puheenjohtajakauden aikana.
- Loimme tulevaisuuden työn skenaarioita suomalaisen työelämän pioneerien kanssa.
Kuinka hyvin olet valmistautunut navigoimaan jatkuvan muutoksen keskellä, myös oman toimialasi ulkopuolella? Autamme vahvistamaan ja luomaan uutta positiota niin markkinalla kuin yhteiskunnassa.
Digitalisaatio ja ilmastonmuutos ovat nopeassa ajassa muuttaneet kaikkien organisaatioiden toimintakenttää. Seuraavien 5-15 vuoden aikana kaikki merkittävät toimialat joutuvat käymään läpi ison muutoksen, kun koko yhteiskunta valmistautuu siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Meidän kanssamme löydät radikaalit visiot ja varmistat strategiatyösi tulevaisuuskestävyyden.
Esimerkkejä työstämme
- Loimme kumppanuuden maailman neljänneksi suurimman julkisen liikenteen toimittajan RATP:n kanssa, joka halusi löytää uusia rooleja liikkumisen murroksesta
- Autoimme kansainvälistä Punaista ristiä rakentamaan globaalia strategiaa, joka auttaisia heidän humanitaarisia sidosryhmiään tunnistamaan paremmin ajankohtaiset yhteiskunnalliset haasteet ja muutokset
- Jatkuvassa kumppanuudessamme Ylvan kanssa fokuksemme on auttaa heitä “corporate activist” -tavoitteensa toteutumisessa
- Autoimme Taideyliopistoa luomaan strategian seuraavalle kymmenelle vuodelle laajasti eri sidosryhmiä osallistavassa strategiaprosessissa.
“Yhdessä” on yksi tärkeimmistä arvoistamme. Siksi myös yhteiskehittäminen ja yhteisöjen rakentaminen yli toimialarajojen on osaamisemme ytimessä.
Aito vaikuttavuus syntyy sektorirajat ylittävästä yhteistyöstä. Jokaisen organisaation tulisi olla parhaimmillaan luomassa arvoa yhdessä muiden kanssa, ei yksin. Meillä on pitkä kokemus erilaisten sidosryhmien sitouttamisesta kestävän ja reilun yhteiskunnan rakentamiseen – niin resurssien, kyvykkyyksien kuin tavoitteiden kautta.
Esimerkkejä projekteista
- Yhdistimme voimat Google.org:n, Nestan ja SAK:n kanssa tuodaksemme Suomeen koulutusohjelman sellaisille työntekijöille, joiden ammatit ovat eniten muuttumassa automaation ja digitalisaation seurauksena.
- Olimme yksi COMMITTED-yhteisön perustajista, joka keskittyi energiavallankumouksen teemoihin. Muita perustajajäseniä olivat Fortum, ST1, Tieto ja Wärtsilä.
Mikä ennen tunnettiin suunnitteluna, tunnetaan nyt kokeiluina. Kokeilukulttuurin omaksuminen luo uusia ideoita ja ratkaisuja, mutta kiihdyttää myös oppimista ja innovointia koko organisaatiossa. Meillä on tästä näyttöä.
Monet hallinnot ja yritykset ovat siirtyneet pois vanhoista ajatusmalleista kohti kokeilevampaa toimintakulttuuria. Parhaimmillaan kokeilut parantavat osallistumista, lisäävät luottamusta ja kiihdyttävät jatkuvaa oppimista koko organisaatiossa. Tämä on erityisen tärkeää, kun harkitaan uusien toimintatapojen levittämistä tai resurssien kohdistamista uusille projekteille.
Esimerkkejä projekteista
- Suunnittelimme MyHelsinki palvelulle räätälöidyn kestävän kehityksen kriteeristön, joka auttaa Helsingin asukkaita ja turisteja pienentämään hiilijalanjälkeään jokapäiväisten valintojensa kanssa.
- Tuemme yhteistyössä YK:n kehitysohjelman kanssa ensimmäistä hallinnon innovaatiolaboratoriota Bahrainissa.
- Olemme määrittäneet Suomen valtionvarainministeriölle reunaehdot siirtymässä kohti hallinnon digitaalista aikakautta.