Vihreät taidot antavat työnantajille ja työntekijöille valmiudet edistää kestävyyden kannalta merkityksellisiä muutoksia organisaatioissaan. Samalla maailmanlaajuiset vaatimukset ympäristön kestävyyden, digitaalisen kehityksen ja yhteiskunnallisen vakauden saralla kasvavat jatkuvasti. Tämän myötä suomalaisilla (ja muilla) työpaikoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla eturintamassa kehittämässä taitoja, jotka vastaavat aikamme haasteisiin.
Vihreän osaamisen tutka – Suuntia ja työkaluja vihreän osaamisen kehittämiseen organisaatioissa tarjoaa ajankohtaista tietoa, käytännön työkaluja ja uudenlaisia tulokulmia vihreiden taitojen sisällyttämiseen osaksi organisaation strategista johtamista sekä arjen toimintaa. Lisäksi se korostaa vähälle huomiolle jäänyttä näkökulmaa vihreiden taitojen merkityksestä kestävyyssiirtymän mahdollistajana.
Tutkan ydinviesti organisaatioille on selkeä: vihreä siirtymä ei ole pelkkä lakisääteinen velvoite tai yritysvastuuhanke. Se on strateginen prioriteetti, jonka tulee vaikuttaa organisaation kaikkiin tasoihin, operatiivisista prosesseista aina kulttuuriin ja johtamiseen. Tutka tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja, joiden avulla organisaatiot voivat jäsentää monimutkaiselta tuntuvan siirtymän hallittaviksi ja käytännössä toteutettaviksi askeliksi.
Vihreät taidot uudessa valossa: teknisestä osaamisesta kokonaisvaltaisuuteen
Vihreät taidot ymmärretään usein käsitteenä liian kapeasti, ja niitä pidetään perinteisesti teknisinä taitoina tai erityisenä ”kestävyystietoisuutena”. Todellisuudessa vihreät taidot ovat tätä monimuotoisempia ja vaativat laajempaa muutososaamista, eli esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, luovuutta, ja kriittistä ajattelua. Tämä laajempi näkökulma korostaa organisaatioiden tarvetta kehittää kyvykkyyksiä, jotka edistävät yhteistyötä, sopeutumiskykyä ja ennakoivaa otetta ongelmanratkaisuun. Olennaista on siis kehittää valmiuksia, jotka mahdollistavat aktiivisen muutoksen edistämisen sekä toimimisen jatkuvan muutoksen keskellä.
Vihreän osaamisen tutkassa taitoja tarkastellaan neljässä osassa:
- Katsaus vihreään siirtymään ja sen laajempaan kontekstiin.
- Työkaluja siirtymän mahdollisuuksien ja haasteiden tunnistamiseen, kuten toimintaympäristöanalyysi ja SWOT-analyysi.
- Työkaluja osaamisen nykytilan analysoimiseen ja osaamistarpeiden tunnistamiseen
- Kehityssuunnitelma vihreän osaamisen kasvattamiseen organisaatiossa, jonka tarkoituksena on kirkastaa kuinka taitotasoa voi konkreettisesti kehittää.
Tarjoamalla kattavan valikoiman työkaluja Vihreän osaamisen tutka luo perustan vihreiden taitojen sisällyttämiseen suoraan osaksi organisaatioiden strategista johtamista.
Neljä suositusta vihreiden taitojen kehittämiseen
Työkalupakista löydät konkreettisia suosituksia, joiden avulla kehittää vihreää osaamista organisaatioissa systemaattisesti.
Suositus 1. Rakenna muutosmyönteistä ajattelutapaa
Transformatiivinen ajattelutapa on jokaisen organisaation tärkein vihreä taito. Vihreä siirtymä vaatii onnistuakseen organisaatiokulttuuria, joka kannustaa kyseenalaistamaan vanhat toimintatavat ja kehittämään uusia kestäviä ratkaisuja. Työnantajien on aktiivisesti rakennettava ympäristöä, jossa yksilöillä on sekä valmiudet kehittää omaa muutososaamistaan että edistää itse muutosta.
Suositus 2. Panosta tulevaisuusorientoituneen osaamisen kehittämiseen
Vihreän siirtymän edetessä myös organisaatioiden ja henkilöstön on pysyttävä kehityksen kyydissä mukana. Jatkuva koulutus ja osaamisen päivittäminen varmistavat, että työntekijät voivat vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Vihreän siirtymän muutosdynamiikkaa ymmärtävät organisaatiot saavat kilpailuetua kyetessään osoittamaan tien eteenpäin murrostilan keskellä.
Suositus 3. Hyödynnä olemassa olevia taitoja
Työnantajat usein aliarvioivat sen valtavan määrän osaamista, joka heidän organisaatiostaan jo löytyy. Vihreän osaamisen tutkan osaamiskartoitusten avulla voidaan tunnistaa piileviä vahvuuksia, jotka tukevat organisaation tavoitteita ilman jatkuvaa tarvetta turvautua ulkopuoliseen asiantuntemukseen.
Suositus 4. Keskity transformatiivisiin vihreisiin taitoihin
Vihreä siirtymä edellyttää ennen kaikkea sopeutumiskykyä ja aktiivista toimijuutta muutoksessa. Transformatiivisten siirtymätaitojen, kuten yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen, epävarmuuden hallinnan ja kestävien toimintatapojen kehittäminen antavat työyhteisölle valmiudet toimia menestyksekkäästi jatkuvan muutoksen keskellä.
Lopuksi
Vihreän siirtymän tutka on yksi ensimmäisistä käytännönläheisistä oppaista vihreän osaamisen strategiseen kehittämiseen organisaatioissa. Tutka tarjoaa konkreettisia suuntaviivoja vihreän osaamisen kartoittamiseksi työpaikoilla sekä sisällyttämiseksi osaksi organisaation strategisia painopisteitä.
On hyvä myös huomata, että työkalumme tuottavat puhtaasti itsearviointitietoa. Niiden tueksi voikin olla hyödyllistä tuoda esimerkiksi jatkokoulutukseen tai sertifikaatteihin liittyviä näkökulmia tarkemman kokonaiskuvan muodostamiseksi osaamisen nykytilasta.
Lisäksi on tärkeää ymmärtää, että taitojen ja osaamisen kehittäminen kytkeytyy organisaatioiden laajempaan muutokseen. Globaalit muutosvoimat korostavat muutosvalmiutta ja resilienssiä, jossa selviytymisen lisäksi vaaditaan rohkeutta uudistua ja tarttua mahdollisuuksiin. Kestävyyssiirtymä ei siis koske pelkästään teknisiä taitoja, vaan myös työntekijöiden kykyä sopeutua tuleviin muutoksiin ja johtaa muutosta omalla alallaan.
Jos kaipaat lisätietoja, voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme:
Iina Koskinen
Lead, Research Operations
iina.koskinen@demoshelsinki.fi
+358 50 557 6578
Mikael Sokero (on leave)
Lead, Capacity Building
mikael.sokero@demoshelsinki.fi
+358 40 164 6453