Kansallisteatteri avaa esiripun tulevaisuuteen – pääsymaksuton keskustelusarja pohtii yhteiskunnan, tieteen ja taiteen murrosta

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä toteutetaan uusi, pääsymaksuton keskustelusarja tulevaisuuden suurista kysymyksistä kiinnostuneille ihmisille. Neliosainen Seuraava näytös -keskustelusarja käynnistyy sunnuntaina 3. helmikuuta, jolloin kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden johdolla pohditaan työn muutoksia ja merkityksiä tulevaisuudessa. 

“Elämme keskellä yhteiskunnallisia murroksia, jotka koskettavat jokaisen elämää. Tarvitsemme ihmiselämän keskeisiin kysymyksiin tarttuvaa ja avointa vuoropuhelua. Teatteri on koko historiansa ajan ollut luonteva areena tärkeiden kysymysten käsittelemiselle,” sanoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Kansallisteatterin päänäyttämöstä tulee kuluvana vuonna yleisölle avoimen, tulevaisuuden suuria kysymyksiä käsittelevän keskustelusarjan areena. Helmikuussa käynnistyvässä Seuraava näytös -keskustelusarjassa kuullaan rohkeita kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijapuheenvuoroja sekä vahvoja väitteitä tulevaisuutemme suunnista.

Huhtikuussa ja syksyllä 2019 keskusteluun nostetaan vuorostaan tekoälyn ja inhimillisyyden välinen suhde, omistamiseen ja arvoon liittyvät kysymykset sekä terveyden ja seksuaalisuuden tulevaisuus. Aiheita käsitellään laajasti tieteen, taiteen ja arkikokemusten näkökulmista, eikä keskusteluihin osallistuminen vaadi kuulijalta laajaa pohjatietoa tai paneutumista.

“Matalan kynnyksen keskustelu erilaisista tulevaisuudenkuvista on tärkeää, koska se antaa kaikille paremmat lähtökohdat omien toiveidemme ja arvojemme sekä yhteisen tulevaisuutemme hahmottamiseen,” sanoo keskustelusarjan ideasta ja toteutuksesta vastaava teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen.

“Somessa yhteiskunnallista keskustelua käydään kellon ympäri, mutta siellä aiheet vaihtuvat nopeasti ja tunteet leimahtavat vielä nopeammin. Toivomme, että teatteri tarjoaa yhteisöllisen, lämpimän ja inhimillisen keskusteluareenan”, Myllyaho lisää.

Keskustelusarjan konseptista, puhujavalinnoista ja sisällöntuotannosta vastaavat teatteritaiteilija ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen ja viestintäyrittäjä Anne Ventelä. Keskustelut toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin, Demos Helsingin ja KAUTE-säätiön kanssa. Sen sisällöntuotantoa tukee Taiteen edistämiskeskus.

”Toivomme, että teatteri tarjoaa yhteisöllisen, lämpimän ja inhimillisen keskusteluareenan.” – Mika Myllyaho, Kansallisteatterin pääjohtaja

Työ on aikamme tärkein instituutio – ja nyt se muuttuu

Seuraava näytös -keskustelusarjan ensimmäisessä tilaisuudessa pohditaan työn muutokseen ja tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Lavalle nousevat vanhempi asiantuntija Mikko Annala ajatushautomo Demos Helsingistä, presidentti Tarja Halonen, ruokatalouden tutkija Galina Kallio sekä kaupunkidramaturgi Tunde Adefioye Belgian flaaminkielisestä kansallisteatterista, KVS:sta.

“Työ on aikamme tärkein instituutio, ja nyt siitä on tullut myös haavoittuvaisin”, sanoo Mikko Annala. “On aika alkaa rakentaa seuraavaa yhteiskunnallista kehystä, joka mahdollistaa ihmisille reilun ja kestävän tulevaisuuden myös automaation ja tekoälyn aikakaudella,” sanoo Mikko Annala Demos Helsingistä.

Tapahtuman kansainvälinen vieras Tunde Adefioye puhuu Suomessa ensimmäistä kertaa. Työssään Adefioye vahvistaa KVS-teatterin organisaation ja esitystoiminnan intersektionaalisuutta: sitä, että niissä huomioidaan, miten esimerkiksi ihmisten ikä, uskonto, sukupuoli, yhteiskuntaluokka ja etninen tausta vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa yhteiskunnassa.

Los Angelesissa syntyneen Adefioyen tarkat ja suorapuheiset havainnot eurooppalaisen taidekentän tilasta ja kulttuurisektorin tulevaisuudesta ovat tehneet hänestä halutun ja kansainvälisesti kiinnostavan puhujan. Seuraava Näytös -tapahtumassa Adefioye keskustelee teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanaisen kanssa olennaisimmista toimenpiteistä, joita jokainen taideinstituutio ja työpaikka voi toteuttaa vahvistaakseen yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Seuraava Näytös: “Kutsumuksena joutilaisuus? Tulevaisuuden työn monet kasvot” järjestetään Suurella näyttämöllä sunnuntaina 3.2. kello 15.00–17.30. Tilaisuus lähetetään suorana Kansallisteatterin verkkosivuilla. Keskustelu käydään muuten suomeksi, mutta Tunde Adefioyen osuus on englanniksi.

Lisätietoa:

Kuvat: Kansallisteatteri / Flickr