Uutta työtä ja osaamista syntyykin kotona

Asuinyhteisöt muodostavat uuden areenan, jossa työtä koskevat sosiaaliset ja taloudelliset innovaatiot syntyvät. Elokuussa järjestettävä Flow Talks kutsuu Flow Festivalin kävijät ideoimaan, millainen on paras yhdistelmä kotia ja työtä.

Itsensätyöllistäjien määrä kasvaa tasaisesti ja etätyön tekijöitä on yhä enemmän. Samalla työttömyystilanne ja uutisoinnit laajoista irtisanomisista osoittavat, ettei työ enää pysy samoilla aloilla ja muodoissa, joihin olemme tottuneet. Tällaiset muutokset haastavat kehittämään työn sisältöä ja rakennetta sekä muuttamaan käsityksiämme työpaikasta. Asuinympäristö on uusi mahdollisuus työllistymiselle ja työnteolle.

Työn ja asumisen suhde on määrittänyt jo aikaisemmin tapoja, joilla kaupunkimme ovat rakentuneet. 60-luvun kaupungistuvassa Suomessa yrittäjien toimitilat alkoivat syntyä taloyhtiöiden kivijalkoihin ja maaltamuuttajat totuttelivat kaupunki-ja lähiöasumiseen. Nyt digitalisaation, toimialojen muutoksen ja kaupungistumisen etenemisen myötä on aika jälleen kysyä: kuinka asumisemme yhdistyy elinkeinoihin ja toimeentuloon? Mikä on 2010-luvulla paras yhdistelmä kotia ja työtä?

Kohtuuhintainen asuminen muutakin kuin asuntoja

Työnteon ja asumisen muuttuviin vaatimuksiin ovat maailmalla kehittäneet ratkaisuja esimerkiksi The Trampery sekä  Abode Communities ja Innovative Housing Inc.

Brittiläinen luovan alan asumisen lippulaiva Trampery Residence suunnittelee parhaillaan kimppa-asumista luovien alojen ammattilaisille ja yrittäjille. Työn ehdoilla on rakennettu asumiskonsepti, joka tarjoaa parhaat mahdolliset tilat, välineet ja tapahtumat työtä tekeville asukkaille. Tramperyn asukkaat muuttavat kodin lisäksi ympäristöön, joka tukee heidän työntekoa, verkostoitumista sekä uusien ideoiden toteuttamista. Siellä asumista ja työtä ei ole perinteisesti erotettu, vaan asuinyhteisön erilaiset jäsenet voivat kehittää ammatillista osaamistaan kotoa käsin. Asukkaat kertovat itse, mitkä tapahtumat ja palvelut ovat heille tarpeen: keitä he toivovat seminaareihin puhumaan tai millaisia koulutustyöpajoja heille tarjotaan.

Kuulostaako hyvältä? Yllättävää on, että Tramperyn asunnot ovat kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Lontoossa kaupungin asuntojen hinnat ovat karkaamassa luovien alojen ammattilaisten ja yrittäjien ulottumattomiin. Heistä monella on kuitenkin tarve työskennellä keskustassa lähellä asiakkaita.

Kohtuuhintaista asumista ja työntekoa yhdistävät konseptit ovat maailmalla ajankohtaisia myös laajemmin. Yhdysvaltalaisen Abode Communitiesin taloissa asukkaille järjestetään mm. maahanmuuttajien kielikursseja sekä johtajuus- ja yrittäjyyskursseja. Samoin yhdysvaltalainen Innovative Housing Inc. uskoo turvallisen kodin olevan kivijalka hyvälle elämälle. Organisaatio tarjoaa kohtuuhintaisen asumisen yhteydessä esimerkiksi taloudellisissa ongelmissa oleville asukkaille matalakorkoisia lyhytlainoja.

M2-kodit haluaa työn sinne, missä asukkaat ovat

Mutta voisiko edeltäviä asumiskonsepteja kehittää entisestään ja voisiko konsepteja laajentaa kaikenlaisilla aloilla työskenteleville? Y-Säätiön omistama kohtuuhintainen vuokrataloyhtiö M2-kodit yhdessä Demos Helsingin kanssa selvittävät, kuinka vuokrataloyhtiö voisi olla kohtuuhintaisen urbaanin asumisen ja työnteon paras ympäristö kaikenlaisille asukkaille. Näitä edelläkävijä asumiskonsepteja kehitetään Uuras-projektissa.

M2-kodit on yksi Flow Festivalin pääyhteistyökumppaneista

Uuraassa lähtökohta työnteon moninaistuvat tavat ja paikat, mikä huomioidaan kohtuuhintaisten vuokratalojen suunnittelussa. Uuraassa työllistymistä ja työntekoa tukevia ratkaisuja kehitetään eri-ikäisille ja eri alojen osaajille. 

Uuras-talokonseptia kehitetään elokuussa Flow Talksissa, jossa M2-kodit ovat Demos Helsingin ja Flow Festivalin järjestämän tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Uuraan kaltaiset edelläkävijäkonseptit syntyvät monipuolisten yhteisöjen kehittäminä. Siksi Flow Talks kutsuu kaikki festivaalikävijät ideoimaan urbaania kaupunkiasumista, jossa työ tapahtuu siellä missä ihmiset asuvat.

Flow Talks 12.8. Klo 14-18 Helsingin Suvilahdessa FLow Festivalin yhteydessä. Ilmoittautumislinkki alla:

http://www.flowfestival.com/en/talks/
https://www.facebook.com/events/1183830234981930/

Kuva: Sampsa Kettunen