Yksien pikkarien sääntö ja muutama muu oivallus SafariX-leiriltä

Demos Helsingin SafariX-leiri pystytettiin heinäkuussa kahdeksi vuorokaudeksi Evolle osaksi 17 000 ihmisen Roihu-partioleiriä. Nuorille suunnattu Safari-leiri järjestettiin tällä kertaa 24 tunnissa yhteistyössä Suomen partiolaisten kanssa. Vieläpä kaksi kertaa peräkkäin, kahdella eri ryhmällä!

Tämä vuosi on ollut Safarille todellinen tulikaste. Aiemmin tuttu ja turvallinen viisipäiväinen leiri on järjestetty ensin kolmipäiväisenä hiihtolomalla, ja nyt vuorokauden pituudessa Roihu 2016 -leirillä. Fasilitaattorin ja järjestäjän näkökulmasta on ollut hienoa huomata, kuinka Safarin viisivaiheisella toimintamallilla saadaan aikaan kiinnostavia ideoita vaikeisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Huolimatta siis siitä, onko Safari vuorokauden vai viikon pituinen.

Roihulla Safarin kumppaneina olivat VTT, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti. Partioleirille luontevasti kaikkia haasteita yhdisti sama laajempi teema: käyttäytymismuutos kohti kestäviä elämäntapoja.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen haaste liittyi heidän toimintansa laajentamiseen ja kohdentamiseen erityisesti nuorille. Ensimmäisen päivän tiimi mietti Kierrätyskeskuksen liiketoimintaa ja laati speksit nuoria tavoittavaan kestävien elämäntapojen vlogisarjaan. Toisen päivän tiimi kehitti nuorille ja taloyhtiöille suunnatut koulutuspaketit.

VTT:n haasteessa pohdittiin hyvän ja mielekkään elämän edellytyksiä äärimmäisissä olosuhteissa. VTT:n projektissa Arc of Life on suunniteltu 9000 ihmisen kelluvaa alusta, joka voitaisiin ottaa käyttöön mikäli ilmastonmuutos toteutuu pahimmalla mahdollisella tavalla. Teknisesti alus voidaan toteuttaa täysin suljetulla kierrolla. Nuoret laativat laivaan demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ja listasivat hyvän elämän edellytykset laivalla. Näitä ovat muun muassa solidaarisuus, tasa-arvo, monipuolinen ja terveellinen ruoka sekä kaikille avoin ja tasavertainen terveydenhuolto.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti haastoi nuoret visioimaan tulevaisuuden kaupunkiliikkumista. Joukkoliikenteen käyttöasteen ja kilpailukyvyn parantaminen on merkittävä haaste useassa Suomen kaupungissa. Elämysmatka-hankkeen haasteessa paneuduttiin siihen, kuinka joukkoliikenteestä – tai siis liikkumisessa paikasta A paikkaan B – saataisiin elämyksellistä. Ratkaisuja syntyi kuukausilippuun sisältyvistä aamukahveista nopeisiin leijuviin busseihin. Suurin osa ratkaisuista oli kuitenkin vaatimattomia: riittäisi, että bussit kulkisivat tarpeeksi usein, nopeasti ja luotettavasti.

Yksi leirin kiinnostavimmista keskusteluista liittyi shoppailuun. Shoppailu on ajanvietettä, jota monet 15-vuotiaat tytöt tekevät viikoittain. Shoppailuun liittyy sosiaalista painetta. On noloa ostaa paljon, jos kaveri ei osta mitään. Kaveria halutaan kannustaa ostamaan, jotta shoppailureissu olisi onnistunut. Ja itse pitää myös löytää jotain – jos ei muuta niin edes ne yhdet pikkarit, niitähän tarvitsee aina.

Demos Helsingin ja Suomen Partiolaisten yhteistyö ei olisi voinut sujua luontevammin. Partio kasvattaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja SafariX täyttyikin nopeasti näkemyksellisistä nuorista ympäri Suomea. Kiitos loistavasta yhteistyöstä virvatulikympit Ulla Värre ja Erkka Rinne! Kiitos myös rohkeille kumppaneillemme mukanaolosta ja heittäytymisestä leirimeininkiin!

Seuraavaksi Safari matkustaa syyskuussa Latvian Riikaan. Viemme neljä suomalaisnuorta osallistumaan Sarkandaugavan kaupunginosafestivaaleille, joilla kaupunkia kehitetään nuorten ehdoilla, yhdessä kansainvälisellä porukalla tekemällä. Erittäin safarimaista tekemistä uudessa kontekstissa!