Vuokrataloyhtiö aikoo työn tukemisen edelläkävijäksi

 

Kevytyrittäjyys, osa-aikaisuus, pätkätyö, freelancerien ammattiliitto, mobiili työ, yhteisöllinen työtila, pöydätön toimisto – työn tekemisen moninaiset muodot vilisevät otsikoissa ja globaalit ja paikalliset työelämän muutokset mylläävät yksilön työpäivän muotoa ja tienaamisen malleja. Miten työ luo jatkossa hyvinvointia ihmisille? Miten muuttuvat työnantajien ja työntekijöiden roolit? Mitä uusia tapoja tarvitaan työnteon ja työllistymisen tukemiseen 2010-luvulla?

Näihin kysymyksiin on 30 vuotta sitten asunnottomuuden vähentämiseksi perustettu Y-Säätiö ja sen omistama M2-Kodit halunnut ennakkoluulottomasti tarttua. Yhdessä Demos Helsingin kanssa ne kokeilevat, kuinka M2-Kodit voivat olla aktiivisesti tukemassa asukkaidensa työntekoa ja työllistymistä. Uuras-konseptin alla kehitetään ja tarjotaan asukkaille uusia mahdollisuuksia tehdä töitä, kuten työtiloja kodin läheisyydessä, työn tarjoamista taloyhtiön ylläpitotöissä sekä tutustuttamista reiluihin mikrotyön, jakamistalouden ja itsensä työllistämisen mahdollisuuksiin.

Asukkaiden työnteon ja työllistymisen edistäminen on yksi tavoite, jolla M2-Kodit vahvistaa edelläkävijyyttään urbaanin, kohtuuhintaisen vuokra-asumisen tarjoajana. Asuminen on hyvän elämän edellytys ja viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota muun muassa asumisen yhteisöllisyyden edellytyksiin. Työelämän muuttuessa on työllistymisestä tulossa seuraava tärkeä kehitettävä osa-alue. “Vaikeasti ennakoitavilla työmarkkinoilla on tarpeen huolehtia, etteivät pieni- ja keskituloiset ajaudu elämässään liian ahtaaseen asemaan. Siksi työnteon uusien mahdollisuuksien kehittäminen osana asumiskonsepteja on luontevaa”, sanoo asukaskoordinaattori Kaisa Nisula M2-Kodeista.

Kokeilujen sarja tutkii uusia työn tekemisen mahdollisuuksia

Uuras Hofficen päivän aluksi jokainen osallistuja kertoo mitä meinaa työpäivän aikana saada aikaiseksi. Kuva: Sampsa Kettunen

Vuokrataloyhtiön mahdollisuuksia toimia linkkinä ihmisten ja muuttuvan työelämän välillä ei pohdita vain paperilla, vaan kehitetään kokeillen. Ensimmäinen kokeiluista on 31.5. järjestettävät “Maailman pienimmät uuden työn messut”, jossa kaikki kiinnostuneet yhdessä alustatalouden ja mikrotyön suomalaisten toimijoiden kuten Woltin, Ukko.fi:n, Mopin, Workpilotsin ja työosuuskunta Lilithin kanssa pääsevät keskustelemaan uusista työn tekemisen malleista, niiden mahdollisuuksista ja haasteista.

M2-Kotien Uuras-konseptissa kehitetään myös tiloja, jotka tukevat työn tekemistä kotona ja sen lähiympäristössä. Toukokuun lopulla avautui väliaikainen Uuras Hoffice M2-Kotien talossa Jätkäsaaressa. Se on avoinna freelancereille, etätyön tekijöille, keikkatyöläisille, opiskelijoille, yrittäjille – niille, joilla työpöytä ja -yhteisö ei odota joka päivä samalla työpaikalla. Uuras Hofficeen voi saapua työskentelemään omassa tahdissa tai osallistua Ruotsista lähteneeseen  hoffice-menetelmään. Siinä työpäivää rytmittää 45 minuutin yhteinen työskentelysessio, jota seuraa vartin tauko. Hoffice-toiminnalla on vahva sosiaalinen ulottuvuus: itsenäistä työtä tekevät voivat kokea työskentelevänsä työyhteisössä.

Syksyllä käynnistyy työpankki-kokeilu, jossa asukkaat voivat tehdä pieniä töitä liittyen muun muassa talojen ylläpitoon tai pihanhoitoon. Töitä koordinoi työtalkkari, joka on perillä niin tehtävistä töistä kuin työhalukkaista.

Avoin työtila Uuras Hoffice 24.5.–23.6. Auki arkisin klo 10-18, Juutinraumankatu 10 A 62, Helsinki

https://www.facebook.com/events/678239958983212/

Maailman pienimmät uuden työn messut 31.5. Klo 17:30-20:00, Galleria Huuto / Tyynenmerenkatu 6, Helsinki

https://www.facebook.com/events/1036955176352879/