Uutta ratkaisua vanhustenhoitoon testataan kolmessa pohjoismaisessa pääkaupungissa

Väestön ikääntyminen on kova testi ihmislähtöiselle hyvinvointijärjestelmälle. Suomessa ja pohjoismaissa on vallinnut kantava ajatus siitä, että ihmisten omaehtoista osaamista ja pärjäämistä kannattaa tukea. Nyt seuraavien kahden vuosikymmenen aikana yli 75-vuotiaiden määrän ennustetaan Suomessa kaksinkertaistuvan, mikä tekee Suomen väestöstä Euroopan vanhimman. Murrokseen sopeutumista hankaloittavat esimerkiksi julkistalouden ongelmat, talouskasvun heikkous ja palvelutarpeiden kasvu.

 

Ikääntyvän väestön palveluita kehitetään nyt pohjoismaisella kokeilulla

Nyt uusia vanhustenhoidon ratkaisuja kehitetään pohjoismaisella kilpailulla ja kokeilulla. Suomalainen Nappi Naapuri on yksi viidestä finalistista, jotka ovat jäljellä yhteensä 414:sta Nordic Independent Living Challengeen mukaan hakeneesta ratkaisusta. 

lean2.001
Kokeileva kehittäminen on jatkuva järjestelmällisen oppimisen kehä.

Koska vastaavaa väestön muutosta ja siitä seuraavaa palvelurakenteen mullistusta ei ole aiemmin nähty, ovat ratkaisukeinotkin uudet. “Kilpailu ei hae valmiita palveluita, vaan kehittää niitä vuorovaikutuksessa kohderyhmän kanssa”, kertoo Demos Helsingin kokeiluasiantuntija Mikko Annala. “Keskeistä tällaiselle kokeilevalle kehittämiselle on, että tavoitetta eli parasta mahdollista palvelua ei edes yritetä suunnitella valmiiksi, vaan kohti lopputulosta kuljetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa loppukäyttäjien kanssa.”

Kilpailusta näkee, että ikääntyminen on oikeastaan pohjoismainen haaste: viisi pohjoimaista pääkaupunkia etsivät kaikki siihen liittyviä uusia konsteja. “Siksi on tärkeää kokeilla eri kaupungeissa, juuri siellä missä palvelua halutaan käytettävän. Nappia kokeillaan tämän kevättalven aikana Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja Helsingissä”, Annala kertoo.

Lähiympäristön tuki palaamassa seniorin arkeen?

nappiNappi Naapuri -palvelu on naapurustojen uudenlainen sosiaalinen media, jossa käyttäjät voivat esimerkiksi tarjota ja pyytää apua, keskustella ja tutustua sekä vaihtaa ja myydä tavaroitaan: palvelussa välitetyssä viestissä saatetaan tarjota vaikkapa omaa ompelutaitoa tai vastaavasti kaivata seuraa kävelylle. Yhteismaa on kehittänyt palvelun, ja yhteistyökumppanina Demos Helsingin asiantuntijat vastaavat testaamisen laadusta.

Nappi Naapurissa on pohjimmiltaan kyse uudesta tavasta ottaa käyttöön jotain hyvin tuttua ja toimivaa. “Nykyisessä hyvinvointivaltiossa tuki kanavoidaan pääsääntöisesti julkisten palveluiden kautta. Nappi Naapuri kytkee tämän järjestelmän naapurustotoimintaan uusin keinoin”, Annala kuvaa. “Ihmiset ovat aina halunneet olla hyödyksi toisilleen, mutta kaupungistumisen myötä tavat lyöttäytyä yhteen ovat muuttuneet. Nappi Naapuri on esimerkki digitaalisista apuvälineistä, jotka voivat taas kerran mahdollistaa yhteistoiminnan.”

Seuraavina viikkoina Demos Helsinki ja Yhteismaa kehittävät Nappi Naapuria Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja Helsingin Kalasatamassa.