Miltä näyttää tulevaisuuden käyttäjälähtöinen rakennettu ympäristö?

Pohjoismaiden johtava smartup-hautomo Peloton Club ja rakennetun ympäristön kärkitoimijoiden muodostama UiBeX-ohjelma lanseerasivat rakennetun ympäristön edelläkävijäyhteisön. Haluatko edelläkävijäksi? Yhteistyössä Demos Effectin kanssa voit kehittää yhteisön myös oman yrityksesi tai teemasi ympärille.

“Rakennusalan palvelema maailma on muuttumassa radikaalisti,” sanoo rakennusliike Firan toimitusjohtaja Jussi Aho. Työ- ja elämäntavat sekä vähittäiskaupan toimintalogiikka ovat kaikki suuren murroksen pyörteissä. “Digitalisaatiossa kytee valtavia mahdollisuuksia rakennetulle ympäristölle. Rakennusalan on investoitava immateriaalisiin hyödykkeisiin pelkän konkreettisen omaisuuden sijaan. Meidän on hyödynnettävä uusia tapoja, jotka auttavat ihmisiä löytämään uusia tapoja elää ja asua.”

Näyttökuva 2015-05-21 kello 17.42.52

Nämä ajatukset ovat myös uuden tutkimus- ja kehitysohjelma UiBeXin taustalla. UiBeX haluaa viedä jo nyt kansainvälisesti korkeatasoisen suomalaisen rakennetun ympäristön uudelle tasolle. Sen toiminta tähtää ensisijaisesti käyttäjälähtöisyyteen rakentamiseen ja kehittämistyöhön.

Myös uutta kasvuliiketoimintaa tukevan UiBeXin takana on innovatiivinen joukko edelläkävijöitä: rakennusalan yritykset Fira ja Skanska sekä energiatehokkuuteen keskittyvät Granlund ja Rym ovat kaikki UiBeXin takana. Ohjelma ja sen ympärille rakentuva yhteisö lanseerattiin Peloton Club Construction -tapahtumassa, jonka järjesti UiBeXin kanssa yhteistyössä Pohjoismaiden johtava smartupien vertaishautomo Peloton Club.

 

Mistä suomalainen vastine Uberille tai Airbnb’lle?

Miten suomalaisista digitaalisista innovaatioista saadaan kansainvälisiä menestyksiä? Forum Viriumin toimitusjohtaja Jarmo Eskelisen mukaan Suomesta voi nousta uusia miljardibisneksiä – mutta tietyin ehdoin. Eskelinen listaa kehitykselle viisi ehtoa:

Jarmo Eskelinen, CEO of Forum Virium

  1. Urbaanista datasta, prosesseista ja käyttäjäliittymistä on tehtävä avoimia

  2. Innovaattoreiden ja kehittäjien tulee lopettaa olettaminen ja aloittaa testaaminen

  3. Ideoita ei voida vain kehittää Helsingille; tähtäimessä on oltava suuremmat markkinat

  4. Helsingin kaupungin on tehtävä yhteistyötä muiden kaupunkien kanssa

  5. Menestyvät yrittäjät ja kehittäjät ovat tuloskeskeisiä, ketteriä ja sitkeitä.

smartups

Jotta rakennusala kykenee menestyksekkäästi vastaamaan toimintaympäristön uusiin haasteisiin, se tarvitsee elävän ja taidoiltaan monipuolisen yhteisön. Kokeiluaktivoija Henna Kärkkäinen rakennuskonsulttiyritys Ideapoijusta painottaa rakennusten vanhenevan hitaasti, mutta käyttäjien vaihtuvan tiuhaan: “Käyttäjän tarpeet on ymmärrettävä kerta toisensa jälkeen. Samaa tilaa voidaan muuttaa vastaamaan uusia tarpeita, mutta tähän tarvitaan testausta ja käyttäjän kuuntelemista.”

Peloton Club Construction -tapahtuma aloitti sen, mitä UiBeX jatkaa tulevaisuudessa: luovien ihmisten yhteensaattamista erilaisista yhteisöistä ja heidän keskittämistään yhden aihealueen ympärille. Peloton Club Construction –tapahtumassa paikalla oli niin perinteisiä rakennusalan toimijoita kuin startup-yrittäjiä, tutkijoita, koodaajia ja taiteilijoita. Yhteensä vieraita oli yli 140. Demos Helsinki ja Demos Effect toivottavat sinutkin tervetulleeksi yhteisöön – ja luomaan uusia yhteisöjä uusien teemojen ympärille yhteistyössä.

Näyttökuva 2015-05-20 kello 20.44.12

Peloton Club on Demos Helsingin resurssiviisaita startupeja tukeva vertaishautomo. Ennen UiBeXin lanseerausta, Demos Helsinki on johtanut pohjoismaalaista Smart Retro -hanketta, joka yhdisti 12 suurta organisaatiota ja 18 startuppia neljästä eri maasta. Projektissa yhteiskehitettiin älykkäitä ja kestäviä lähipalveluja. Peloton on myös tuonut Suomeen maailman suurimmaan ilmastoinnovaatiokilpailun, Climate Launchpadin, ja järjestänyt useita innovaatioleirejä, jotka ovat uudistaneet palveluita useissa suomalaisissa kaupungeissa.

Haluatko rakentaa oman yhteisön?

Ota yhteyttä: Johanna Lampinen, Demos Effect, +358 50 4800 284, johanna.lampinen@demoseffect.fi

Kiinnostuitko UiBeXista? Lue lisää ja ota yhteyttä:

Jussi Aho, Fira Oy, +358 40 826 1146, jussi.aho@fira.fi

Jan Elfving, Skanska Oy, +358 40 738 6100, jan.elfving@skanska.fi

Pekka Metsi, Granlund Oy, +358 40 529 6509, pekka.metsi@granlund.fi

Ari Ahonen, RYM Oy, +358 400 618300, ari.ahonen@rym.fi

Anssi Salonen, RYM Oy+358 40 514 6181, anssi.salonen@rym.fi

 

Lisää Pelottomasta

Tutustu: www.pelotonclub.me ja ota yhteyttä Maria Ritola / maria.ritola@demoshelsinki.fi