Helsingin yliopisto tarttuu aikamme haasteisiin

”Historia ja menneisyys ovat tärkeitä, mutta kenties vielä tärkeämpää on katsoa tulevaisuuteen”, totesi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola Helsinki Challenge -tilaisuuden avajaispuheessa. ”Erona on se, että tulevaisuuteen ei pidä vain katsoa. Tulevaisuutta pitää tehdä.”

Helsingin yliopisto on päättänyt olla tekemässä tulevaisuutta tarttumalla maailman haasteisiin huippututkijoiden voimin. Helsinki Challenge on yliopiston 375-juhlavuoden kunniaksi rakennettu kilpailu, jossa tiedepohjaiset tiimit kilpailevat pyrkimällä tarjoamaan konkreettisia ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin.

IMG_2325

Keskiviikko- ja torstai-iltoina yliopiston pääjuhlasalissa esiintyneet 20 ryhmää erosivat aihepiireiltään, mutta niitä kaikkia yhdisti haastelähtöinen lähestymistapa. Perustutkimuksen ohella yliopistoissa etsitäänkin myös ratkaisuja päivä päivältä suoraviivaisemmin. Keskiviikkona ja torstaina tammikuussa 2015 kaksikymmentä kilpailun parasta tiimiä esittelivät ideansa tämänhetkisen toteutusvaiheen sekä hakivat monitieteellisessä ja –menetelmällisessä hengessä kumppaneita ratkaisunsa kehittämiseen.

”Helsingin yliopisto yllytti meidät tarttumaan todella suureen haasteeseen”, totesi nuorten uniongelmiin ratkaisua kehittävä Sleep Factory -tiimin Anu-Kristiina Pesonen.

Rehtori Jukka Kola avasi tilaisuuden täydelle juhlasalille.

 

Lyhentyisivätkö lasten sairaalassaoloajat, jos he saisivat olla koko sairaala-ajan kiinteässä yhteydessä heille läheisiin ihmisiin ja viiteryhmiin? Mitä uutta opimme Suomesta, kun voimme seurata ajankohtaisesti miljoonien suomalaisten ilmaisemia mielipiteitä Suomi24:n keskustelupalstoilta? Entä jos saisimme nuoret nukkumaan paremmin?

Nämä kolme ja kaikki muut täydessä juhlasalissa esitetyt ideat saivat yleisöltä voimakkaat suosionosoitukset. Nyt esitetyt innovaatiot ovat toki vielä ideatasolla. Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin yhteistyönä koordinoima Helsinki Challengen tiimit jatkavat seuraavaksi kiihdytysohjelmaan, jossa ideat käännetään kohti toimintaa – ja jonka voittaja lopulta korjaa 375 000 euron potin.

Kaikki Helsinki Challengen ideoista eivät ehkä muuta maailmaa, mutta ne ovat jo ennakkoluulottomasti tarttuneet siihen. ”Joskus pitää haluta tehdä jotain, mitä muut eivät näytä tekevän”, rehtori Kola huomautti. ”Joskus jopa tehdä jotain, mitä ei ole tehty ikinä aikaisemmin.”

 

Seuraavaksi Challenge-tiimit siirtyvät kehittämään ratkaisujaan tutkimus-, liiketoiminta ja muiden asiantuntijoiden tuella. Kehitystyön hedelmät esitellään syyskuussa 2015. Lue lisää osoitteesta http://challenge.helsinki.fi/