Jakaminen on uusi omistaminen

Kuukauden tyhjillään oleva kämppä. Auto, joka seisoo suurimman osan vuorokaudesta. Työkalu, jota käytetään kerran vuodessa. Kerran käytössä ollut iltapuku. Liian kallis purjevene. Turhaa rahanmenoa? Ei, vaan mahdollisuus ryhtyä jakamistalous-yrittäjäksi.

Tavaroiden ja palveluiden yhteiskäyttö (collaborative consumption) on parina viime vuotena kasvattanut nopeasti suosiotaan. Nopean nousun mahdollistaa internet. Tavallisten kansalaisten perustamissa jakamistalouspalveluissa tarjontaa riittää, sivustot ovat luotettavia niihin pääsee helpolla mukaan. Esimerkiksi www.bootschaft.net tarjoaa vuokralle yksityisomisteisia purjeveneitä. Osoitteesta www.airbnb.com löytää kaikentasoista majoitusta yli 190 maassa: pelkästään Berliinissä on tarjolla 6000 sänkyä. Iso-Britanniassa voi vuokrata viljelymaata osoitteessa www.landshare.org, ja Lontoossa autoilevat löytävät yksityisen parkkipaikan sivustolta www.parkatmyhouse.com.

Tavaroiden ja palveluiden yhteiskäyttö on osa jakamistaloutta (sharing economy), joka tulee mullistamaan tapamme omistaa ja käyttää tavaroita. Muutos saattaa olla niin suuri, että puhutaan jo neljännestä vallankumouksesta kaupungistumisen, teollistumisen ja it-vallankumouksen jälkeen. Kuka olisi voinut muutama vuosi sitten kuvitella, että tuhannet suomalaiset innostuvat ravintolapäivästä ja kutsuvat täysin vieraita ihmisiä kotiinsa syömään?

Suomessa jakamistalous nousi julkiseen keskusteluun iltapäivälehtiä myöten kesäkuussa suomenkielisen Kaikki jakoon -kirjan ilmestymisen myötä. Toistaiseksi Suomessa kuitenkin kysyntä on paljon suurempaa kuin tarjonta. Tähän kysyntään ovat osaltaan vastaamassa useat Demos Helsingin Peloton Clubin start-upit: PiggyBaggy tarjoaa tavaroiden yhteiskuljetusta, Weegos ja Kyyti.net autojen yhteiskäyttöä ja Sharetribe netissä toimivaa yhteisötoria. Tänään torstaina klo 18 Peloton Clubilla Putte’s baarin alakerrassa tarjolla uusimpia kuulumisia kansainvälisistä ja kotimaisista jakamistalouspalveluista. Tule mukaan, ehkä sinustakin tulee jakamistalousyrittäjä?