Osta JSE-ruokaa, saat jopa 50 prosentin bonukset

Siinä missä ruokakaupan punaisen lapun tuotteiden ostaminen oli ennen jotenkin noloa, on se nykyisin hyväksyttyä ja jopa kannatettavaa. Päiväyksen vuoksi alennetut tuotteet ovat pian jätettä, ja niiden ostaminen on kuluttajan keino vähentää ruokakauppojen jätemääriä. Meidän kotitaloudessa alennettuja tuotteita kutsutaankin JSE- eli jätteen synnyn ehkäisy -ruoiksi. Tässä muutama havainto nyt jo useamman kuukauden kestäneestä punaisten lappujen metsästyksestä lähikaupassa:

1. JSE-tuotteita on lähikaupassamme todella paljon, joten valinnanvaraa riittää.
2. Alelappuja bongaamalla tulee kokeilleeksi uusia elintarvikkeita.
3. Taloudellinen hyöty on ollut merkittävä, normaalit ”bonukset” ovat usein 15-25 % koko kauppalaskusta.
4. Ylilyöntejä sattuu silloin tällöin, jolloin keittiössä saa käyttää mielikuvitustaan, että saa kaiken käytettyä.
5. Hedelmä- ja vihannesosastolla ei punaisia lappuja näy, vaikka tarvetta varmasti olisi.

Luonto kiittää erityisesti juusto-, maito- ja lihahyllyillä, koska näillä tuotteilla on suurin materiaalijalanjälki. Omatunto kolkuttaa vähemmän, kun ostaa juustoa, joka menisi muuten pian roskiin. Kaupat voisivatkin kannustaa asiakkaita JSE-tuotteiden ostoon alentamalla tuotteita ajoissa ja merkitsemällä kassakuittiin saadut kokonaisalennukset.

 

Kirjoitus on julkaistu myös kulutus.fi-blogissa 12.4.2012.