Vinkkaa kestävän kaupunkikehityksen hyvä käytäntö!

Oletko ylpeä jostain toimintatavasta, kokeilusta tai hankkeesta, jota olet ollut toteuttamassa? Vai oletko kenties sivusta seurannut jonkun muun organisaation tai yhteisön kiinnostavaa kokonaisuutta?

Etsimme kestävän kaupunkikehityksen hyviä käytäntöjä skaalattavaksi ja toivomme että erilaiset toimijat “ilmiantaisivat” meille omia suosikkejaan. Vinkin voi halutessaan antaa nimettömänä, mutta toki työtämme helpottaisi, jos saisimme myös vinkkaajan nimen tai vihiä siitä, minkä toimijan puoleen asiassa tulisi kääntyä lisätietoja saadakseen. Vinkkaamiseen ei kuitenkaan tarvitse hakea minkään organisaation virallista lupaa, sillä kyse on alustavasta tunnustelusta. 

Kyse on ympäristöministeriön koordinoiman Kestävä kaupunki -ohjelman käynnistämästä yhteistyöstä, jossa Demos Helsingin, FCG:n ja Tyrsky-Konsultoinnin muodostama tiimi kehittää skaalaamisen toimintamallia ja sparraa hyvien, mahdollisimman poikkihallinnollisten kestävän kehityksen käytäntöjen siirtämistä paikallisesta kontekstista toiseen. Yhteistyötä kutsumme VIPU-hankkeeksi (Kestävän kaupungin vipuvarret).  

Tiimi kehittää skaalaamisen toimintamallia ja sparraa hyvien, mahdollisimman poikkihallinnollisten kestävän kehityksen käytäntöjen siirtämistä paikallisesta kontekstista toiseen.

Vinkkaa siis meille hyvä käytäntö! Jos mietit, mistä sellaisen tunnistaa tai pitääkö täyttää jotkut tiukat kriteerit, niin voit tukeutua seuraaviin ajatuksiimme. 

  • Kyse voi olla uudesta tai jo kauan sitten vakiintuneesta toimintatavasta, joka edesauttaa tehokkaasti kestävää kaupunkikehitystä. Toiminnan ei tarvitse olla hankkeistettua vaan se voi olla osa arkisia prosesseja (esim. ilmiöpohjainen budjetointi, johtamiseen liittyvä käytäntö). Toki yksittäinenkin hanke (pilotti, kokeilu tms.) voi olla hyvä käytäntö, varsinkin jos sen jatkumiselle tai toistettavuudelle on edellytykset. 
  • Käytäntö tai siitä saatava hyöty on jollakin tavalla monialainen tai poikkihallinnollinen. Parhaimmillaan käytäntö tuottaa rinnakkaishyötyjä (esim. lasten itsenäiseen liikkumiseen tehdyt satsaukset vähentävät autoriippuvuutta ja tuottavat terveyshyötyjä)   
  • Koska kyse on kaupunkikehityksen käytännöistä, voisi olla hyvä että kuntaorganisaatiolla olisi toimintaan jonkinlainen kytkentä, mutta tämä ei ole välttämätön ehto.

Jos käytäntö liittyy joko Kestävä kaupunki -ohjelman kattoteemoihin (terveellisyys, sosiaalinen kestävyys, vähähiilisyys, älykkyys), kannattaa kytkentä ilmoittaa kuvauksessa. Voit “kiinnittää” käytännön myös KESTO-hankkeessa keskeisiksi määriteltyihin kokonaisuuksiin (ks. kyselyssä oleva kuva).  

Voit lähettää vinkkisi täyttämällä tämän kyselyn. Jos haluat tarkistaa aiemmat “ilmiannot”, voit kurkata niitä täältä, jonne päivitämme – pienellä viiveellä – jo ilmoitettuja käytäntöjä (vain käytäntöön liittyvien perustietojen osalta; muut tiedot jäävät vain projektin käyttöön). Kaikkia tietoja käsitellään tietosuojalainsäädännön mukaisesti.

Mietitkö mitä ilmiannosta saattaa seurata? Kiinnostaako jatkoyhteistyö? Keveimmillään on kyse siitä, että annat meille hieman täydentävää tietoa. Jos taas olet innostunut lähtemään porukkaan, jossa jotain tiettyä käytäntöä juurrutetaan uuteen paikkaan, tarjolla on yhteistyön fasilitointia ja innostunut sparraajaryhmä ja toivottavasti myös ihan fyysisiä kokoontumisajoja. VIPU jää odottelemaan “ilmiantojanne!

Lisätietoja antaa Kaisa Schmidt-Thomé (kaisa.schmidt-thome@demoshesinki.fi , 040-0708178).