Yhteiskunnalliselle muutokselle on nyt kysyntää – Demos Helsingin hallitukseen uusia nimityksiä

Demos Helsinki on tehnyt työtä yhteiskunnallisen muutoksen eteen jo 15 vuotta. Nyt meitä on 50, ja vuonna 2019 työskentelimme 138 projektissa. Toimintaa oli lähes 30 maassa. Edellinen vuosikymmen on paketissa, ja uusi on ehtinyt laittaa yhteiskuntamme todelliseen testiin. Kaiken tämän keskellä on hienoa saada joukkoomme lisävahvistuksia. Uusina hallituksen jäseninä aloittavat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja työntekijäjäsenenä Johannes Anttila. Hallituksessa jatkavat Sari Baldauf ja Mikael Sokero. Hallituksen neuvonantajana toimii Geoff Mulgan. 

Koronavirus ja sen aiheuttama COVID-19-tauti on johtanut yhteiskunnat ympäri maailmaa välitilaan. Välitilaan, jossa ne kriisin keskellä keskittyvät selviytymään ja tekemään nopeita toimenpiteitä päivä kerrallaan. Samaan aikaan kuitenkin yrittäen nähdä kriisin läpi tulevaisuuteen. 

Selvää on, että yhteiskunnalliselle muutokselle on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan aiemmin. 

– Maailman pysähtyminen voi auttaa näkemään, mitä siitä pitäisi korjata, mistä luopua, mitä pitää, ja mitä rakentaa täysin uusiksi, sanoo Demos Helsingin toiminnanjohtaja Juha Leppänen. 

Tähän ajatukseen tarttui taannoin myös Helsingin sanomien artikkeli, jossa viitattiin Geoff Mulganin ja Demos Helsingin julkaisemaan Imaginary Crisis -raporttiin. Kirjoituksen argumentti oli, että kriisistä ulospääsy edellyttää luovaa ajattelua. Tulevaisuus ei putoa ulkoavaruudesta, vaan moni asia täytyy kuvitella ennen kuin haluttuun suuntaan voidaan kulkea. Jostain ­syystä ihmisten on helppo kuvitella katastrofeja, ­mutta mielikuvan kehittäminen tiestä kohti parempaa yhteiskuntaa on jo paljon vaikeampaa.

– Juuri tämän takia Demos Helsingin yksi tärkeimmistä tehtävistä on kuvitella parempi tulevaisuus, Leppänen sanoo. 

Vanha vuosikymmen pakettiin: työtä tehtiin jo lähes 30 maassa 

Demos Helsinki julkaisee tänään myös vuoden 2019 vuosikertomuksen, joka on kattava kuvaus viime vuoden työstä eri puolilla maailmaa. 50 työntekijän ja laajan kumppaniverkoston voimin työtä tehtiin peräti 138 projektia. Toimintaa oli lähes 30 maassa. 

Yhteiskunnallinen muutos vaatii uuden ja paremman yhteiskunnan kuvittelemisen lisäksi toimintaa ja vahvaa tieteelliseen tietoon pohjautuvaa ymmärrystä. Siksi teemme konsultointi- ja tutkimushankkeita satojen kumppaneiden kanssa ympäri maailmaa, kertoo toiminnanjohtaja Juha Leppänen vuosikertomuksessa. 

Demos Helsingin vuosikertomus on kattava kuvaus viime vuoden työstä eri puolilla maailmaa.

Vuosi 2019 piti sisällään upeita hankkeita. Olimme mukana tuomassa Suomen EU-puheenjohtajakaudella aloitetta hyvinvointitaloudesta, jossa ihmisen ja ympäristön hyvinvointi tuodaan talousjärjestelmän keskiöön. Solmimme Ranskan hallinnon kanssa puitesopimuksen innovaatioista ja kokeiluista. Olimme mukana käynnistämässä Googlen, Nestan ja SAK:n johdolla digitaitojen koulutusohjelmaa Suomeen. Lisäksi käynnistimme kansainvälisen Untitled-aloitteen, joka tarjoaa seuraavan 10 vuoden ajan alustan uuden yhteiskunnallisen mallin rakentamiselle. 

Tutkimuksellisen tietopohjan vahvistaminen, konsultatiivinen toiminta, laaja yhteistyöverkosto ja paremman yhteiskunnan kuvittelu muodostavat Demos Helsingin työn tukijalan myös tälle vuosikymmenelle.

Olli-Pekka Heinonen ja Johannes Anttila hallitukseen

Demos Helsingin hallituksessa aloitti kevään sääntömääräisessä vuosikokouksesta uusia jäseniä, kun edellisten jäsenten toimikaudet loppuivat. Hallituksen uusina jäseninä aloittavat Opetushallituksen pääjohtaja, entinen kansanedustaja ja ministeri Olli-Pekka Heinonen sekä työntekijäsenenä Demos Helsingissä vuodesta 2017 asti työskennellyt konsultti Johannes Anttila

Heinonen tuo Demos Helsingin hallitukseen monipuolista ymmärrystä julkisen hallinnon toiminnasta ja johtamisesta. Johannes Anttila on erikoistunut työn tulevaisuutta, demokratiaa ja teknologian yhteiskunnallisia vaikutuksia koskeviin kysymyksiin. 

Hallituksessa jatkavat vuonna 2019 nimetyt Sari Baldauf ja Mikael Sokero, joka toimii syksyyn asti myös hallituksen puheenjohtajana. 

Demos Helsingin ensimmäisenä Fellow’na aloitti keväällä UCL:n professori ja globaalin innovaatiosäätiö Nestan entinen toiminnanjohtaja Geoff Mulgan. Hän toimii myös hallituksen neuvonantajana. Mulgan tuo hallitukseen laajaa osaamista kansainväliseltä tutkimus- ja innovaatiokentältä. 

– Uudessa hallituskokoonpanossa korostuvat kansainvälinen osaaminen ja kokemus valtionhallinnosta sekä yritys- ja tutkimuskentältä. Demos Helsinki on valmis ottamaan ison askeleen eteenpäin, ja hallituksella on harppauksen tukemisessa keskeinen rooli, Mikael Sokero sanoo.

Tutustu Demos Helsingin vuoden 2019 vuosikertomukseen: Suomeksi / In English

Lisätietoja: juha.leppanen@demoshelsinki.fi