Tekoäly valtaa teatterin – mikä on todellisuus huonon scifin ja dystopioiden takana?

Tekoäly on tieteiselokuvien kestosuosikki, mutta se näkyy monella tapaa myös ihmisten arjessa. On aika tuoda keskustelu Suurelle näyttämölle ja purkaa tekoälyyn liittyviä myyttejä yhdessä. 

Seuraava näytös -keskustelusarjan toinen osa ”Hyvä paha AI: tekoäly ja inhimillisyys” nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä sunnuntaina 7. huhtikuuta. Tapahtuman kotimaiset ja kansainväliset puhujat tuovat tekoäly-aiheen harhakäsitysten maailmasta ihmisen arjen tasolle.

– Tekoälyyn yhdistyy julkisuudessa paljon mielikuvia: huonoa scifiä, dystopioita ja ylisuuria bisnesmahdollisuuksia. Kansallisteatteri haluaa tarjota keskusteluareenan, jossa aihe löytää ihmisen mittasuhteet, sanoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho. 

Tapahtuman ensimmäisellä puoliskolla yleisö pääsee videoklippien ja puhujien avulla kurkistamaan, mikä erottaa ihmisen koneesta, miten data ohjaa päivittäistä päätöksentekoamme sekä millaista ihmisen ja koneen yhteistyö voi parhaimmillaan olla.  

– Lavalla pääosassa vuorottelevat liikkuva kuva ja puhujat. Robottejakin vilahtaa kuvissa, mutta keskiössä on ihminen, lupaa keskustelusarjan ideasta ja toteutuksesta vastaava teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen

”Tekoälyyn yhdistyy julkisuudessa paljon mielikuvia: huonoa scifiä, dystopioita ja ylisuuria bisnesmahdollisuuksia.”

Toisella puoliajalla tekoäly viedään taiteen maailmaan, kun kuraattori-kriitikko Ben Davis (USA) ja journalisti-kriitikko Maria Säkö keskustelevat taiteen tekemisestä ja kokemisesta tekoälyn aikakautena.

Tapahtuman muut puhujat tulevat tutkimus-, yritys- ja taidemaailmasta. Lavalla nähdään yksi Iris AI:n perustajista Maria Ritola, Curious AI:n toimitusjohtaja TkT Harri Valpola, Turun yliopiston tutkija FT Karoliina Lummaa, dokumentaristi Iiris Härmä sekä ajatushautomo Demos Helsingin asiantuntija Julia Jousilahti.

– Tekoälystä kirjoitetaan ja puhutaan paljon, mutta vielä enemmän pitäisi puhua siitä, mitä se tarkoittaa käytännössä. Suurilla alustatalouden yrityksillä on hallussaan valtavat tietovirrat, jotka mahdollistavat uudenlaisten personoitujen ja kohdennettujen palveluiden tarjoamisen, Demos Helsingin Julia Jousilahti sanoo.

Tulevaisuuden suuret kysymykset näyttämöllä

Seuraava näytös on pääsymaksuton keskustelusarja tulevaisuuden suurista kysymyksistä kiinnostuneille ihmisille. Sarjan ensimmäisessä tilaisuudessa pohdittiin työn muutokseen ja tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Mikko Annala, Tarja Halonen, Galina Kallio ja Jaakko Sahimaa keskustelivat helmikuussa työn tulevaisuudesta. Kuva: Qiongfang Zheng.

Lavalle nousivat tuolloin vanhempi asiantuntija Mikko Annala ajatushautomo Demos Helsingistä, presidentti Tarja Halonen, ruokatalouden tutkija Galina Kallio, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa sekä kaupunkidramaturgi Tunde Adefioye Belgian flaaminkielisestä kansallisteatterista, KVS:sta. Voit katsoa ensimmäisen osan täältä:

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Syksyllä 2019 keskusteluun nostetaan omistamiseen ja arvoon liittyvät kysymykset sekä terveyden ja seksuaalisuuden tulevaisuus.

Seuraava näytös -konseptista vastaavat teatteritaiteilija ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen ja viestintäyrittäjä Anne Ventelä. Keskustelut toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin, ajatushautomo Demos Helsingin ja KAUTE-säätiön kanssa. Sisällöntuotantoa tukee Taiteen edistämiskeskus. 

Lämpimästi tervetuloa Seuraavaan Näytökseen sunnuntaina 7.4. klo 15.30-17.00. Vapaa pääsy!