Miten Kera – 20 minuutin päässä Helsingin keskustasta sijaitseva teollisuusalue – muuttuu tulevaisuuden kaupungiksi?

S-Ryhmän logistiikkakeskus muuttaa Espoon Kerasta Sipooseen tulevien vuosien aikana, mikä avaa uniikin mahdollisuuden kehittää uudenlainen kaupunginosa lähelle metropolialueen keskusta. Yli vuoden kestänyt yhteistyö S-Ryhmän ja Demos Effectin välillä huipentui viime torstaina, kun ideakilpailu Kera Challengen voittaja julkistettiin Nordic Built Cities Benchmarking Forumissa Helsingissä.

S-Ryhmälle avautui ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää omistamansa alueen tulevaisuutta, kun päätös Inex Partnersin muutosta Espoon Kerasta Sipooseen tuli julki. Tähän saakka Leppävaaran ja Kauniaisten välillä sijaitseva Kera on ollut hieman syrjään jäänyt palanen Espoota. Erinomaisten junayhteyksien varrella sijaitsevasta, teollisuuskäytössä olleesta alueesta ollaan nyt kehittämässä elinvoimaista tulevaisuuden kaupunginosaa. Espoon kaupunki haluaakin kehittää Kerasta 14 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosan, joka perustuu joukkoliikenteeseen ja kävelyyn. S-ryhmän omistamalle tontille näistä asukkaista mahtuu jopa kolmannes.

Kera_näkymäkuva_kävelykeskusta_KSK_150525-min (1)

S-Ryhmä aloitti viime vuonna Demos Effectin kanssa yhteiskehittämishankkeen, jossa tehdään Keran alueesta urbaanin asumisen edelläkävijä. Hankkeen aikana maanomistajat, kaupunkikehittäjät, rakennusyhtiöt, kaupunkilaiset, kunnat ja muiden sidosryhmien edustajat tuotiin saman pöydän ääreen visioimaan Keran tulevaisuutta yhdessä.  Myöhemmin Kera valittiin 11 kohteen joukosta Suomen edustajaksi Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaan Nordic Built Cities Challenge -kilpailuun, jonka johdosta syntyi Kera Challenge. Tavoitteena on ollut kehittää visio ja selkeät kehityssuunnitelmat kaupunginosalle, joka tukeutuu kestävään, älykkääseen, elävään ja ratkaisuiltaan monipuoliseen kaupunkisuunnitteluun. Kera Challenge -kilpailuun tuli yhteensä 22 hakemusta, joista valittiin 4 finalistia. Finalistit saivat kukin 300 000 Norjan kruunua eli noin 30 000 euroa tukena ideoidensa jatkokehitykselle. Kera Challenge -finalistit ovat työskennelleet koko kevään valmistautuen kyseisen kilpailun finaaliin, joka järjestettiin tällä viikolla 15.-16.6. Nordic Built Cities -tapahtumassa Kulttuuritehdas Korjaamolla, Helsingissä.

co-opcity_picture (1)

Co-Op City, Kera Challenge voittajan ehdotuksen tiivistelmä löytyy täältä!

Kera Challengen ja samalla Nordic Built Cities Challengen pohjoismaisen kilpailun kansallinen voittaja Suomesta on kiertotaloutta ja yhteisöllisyyttä korostava Co-Op City, jonka tiimiin kuuluu B&M Architects, WSP, suunnittelija Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy sekä Forum Virium Helsinki. Co-Op Cityn suunnitelmassa korostuu yhteisöllisen ja kestävän kaupunginosan kehittäminen. Lähestymistapa kiertotalouteen, ihmisläheiseen asumiseen ja ryhmärakentamiseen on tuomariston mukaan realistinen, ja konsepti nähdään myös potentiaalisena vientituotteena. Pohjoismaisella yhteisöllisellä kaupunkikehittämisellä uskotaan nimittäin olevan kysyntää muuallakin maailmassa. Katso tarkempi suunnitelma kuvatekstin linkistä!

Muut Nordic Built Cities Challengen finalistit tulevat Ruotsista, Islannista, Färsaarilta, Norjasta ja Tanskasta. Kaikki finalistit löydät TÄÄLTÄ. Kaikki Kera Challengen neljä finalistitiimiä tulevat edustamaan Suomea Nordic Built Cities Challenge -kilpailun finaalissa. Kilpailussa etsitään parasta pohjoismaista ratkaisua tulevaisuuden rakentamiseen. Koko Pohjoismaiden voittaja selviää marraskuussa Kööpenhaminassa järjestetyssä finaalissa.

aaaa

Vuoden kestävä yhteistyö on luonut uniikin verkoston eri toimijoiden välillä ja tuottanut konkreettisia ratkaisuja, miten logistiikkakeskus ja Kera kokonaisuudessaan tulee muuttumaan tulevaisuudessa tuhansien ihmisten kotipaikaksi. Verkostoon kuuluu nyt laaja-alainen joukko kaupunkikehittäjiä: kaupunkilaisia, taiteilijoita, arkkitehtejä, rakennusyhtiöitä, kaupunkisuunnittelijoita, insinöörejä ja muita kaupunkiaktiiveja. Tämän verkoston ansiosta jo nyt löytyy ratkaisut siihen miten logistiikkakeskuksen materiaalit kierrätetään, miten olemassaolevia rakennuksia ja rakenteita hyödynnetään, miten eri toimijat voidaan tuoda yhteen uudenlaisten operaattorimallien avulla parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi ja minkälaista tulevaisuuden liiketoimintaa alueelle voidaan tuoda!

Tulevan syksyn Nordic Built Cities Challenge Awards jatkaa Kera tulevaisuuden visiointia ja kehityksen seuraavat askeleet tulevat tapahtumaan jo tämän vuoden aikana, kun Keran asemakaavarunkoa ruvetaan työstämään!

Twitter: #kerachallenge #nordicbuiltcities