Refugees for Co-creative Cities – Turvapaikanhakijat voimavarana

Viimeisen vuoden aikana turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut nopeasti. Eurooppalaiset kaupungit ovat yrittäneet mukautua tilanteeseen parhaansa mukaan, mutta vanhat toimintatavat eivät enää riitä. Asumisjärjestelyihin ja kotouttamiseen tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja.

Refugees for Co-creative Cities -projektissa uudet tulokkaat nähdään voimavarana, ei taakkana. On suotavaa ja kaikkien kannalta hyödyllistä, jos tänne saapuneilla on mahdollisuus itse osallistua asumiseen ja yhteiseloon liittyvien ratkaisujen kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Projektissa kartoitetaan ensin Euroopan parhaita käytäntöjä turvapaikanhakijoiden asumiseen ja integraation liittyen. Näiden avulla kehitetään konsepti Ruhrin alueella sijaitsevan, hylätyn kiinteistön hyödyntämiseksi yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Uusi konsepti esitellään EU:n-laajuisessa konferenssissa, ja sitä on tarkoitus soveltaa ainakin viidessä eurooppalaisessa asumisprojektissa. Projektin lopuksi tutkimustulokset ja konseptointityö julkaistaan lehdessä, joka on suunnattu niin asiantuntijoille kuin laajemmallekin yleisölle.

Refugees for Co-creative Cities -projekti on yksi vuoden 2015 Advocate Europe -ideakilpailun voittajista ja rahoituksen saajista. Projektia johtaa saksalainen idealaboratorio Kitev (Kultur im Turm e.V.) Oberhausenista. Demos Helsinki ja slovenialainen Institute for Spatial Policies (IPoP) toimivat projektissa kumppaneina. Projektia toteutetaan yhteistyössä EU-rahoitteisen “New Ideas for Old Buildings” -hankkeen kanssa.