Paras paikka kohtuuhintaiseen asumiseen on kantakaupungeissa

Muuttoliike suuriin kaupunkeihin luo tarpeen rakentaa merkittävän määrän uusia asuntoja. Nyt tehdään suuria päätöksiä siitä, kasvavatko kaupungit väljästi ulospäin palveluverkon ja kulkuyhteyksien ulottumattomiin vai tiiviisti sisäänpäin sinne, missä ihmiset ja palvelut jo valmiiksi ovat.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen paras paikka on kantakaupungeissa tai kantakaupunkimaisiksi muuttuvissa lähiöissä. Asumisessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota asumisen kokonaiskustannuksiin, ei vain asunnon vuokraan. Kohtuuhintaisuus syntyy siitä, kun vuokra, liikkuminen ja elämiseen tarvittavat hankinnat ovat kestävällä tasolla.

Tarvitsemme Suomeen lisää kantakaupunkimaisia asuinympäristöjä, joissa palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Kohtuuhintainen asuminen tuo kaupunginosiin ihmisvirtoja ja vahvistaa niiden palvelutarjontaa.

Vanha asuntopolitiikka ohjaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon sinne, missä tonttimaa on halvinta, eli usein kaupunkien laitamille. Kaupungin laidoilla voi olla kuitenkin vaikea elää aktiivista elämää pienillä tuloilla. Asunnon kohtuuhintaisuus mitätöityy helposti esimerkiksi suurempien liikkumiskustannusten myötä.

 

30 vuoden kokemuksella asunnottomuutta vastaan

Kansainvälisesti palkittu asunnottomuuden taklaaja Y-Säätiö juhlii tänään pyöreitä vuosia. On kulunut 30 vuotta siitä, kun joukko kaupunkeja perusti Y-Säätiön torjumaan asunnottomuutta ja tukemaan ihmisten sosiaalisten ja taloudellisten elämän edellytysten parantamista.

Maailma ympärillä on muuttunut paljon, mutta Y-Säätiön toiminnan taustalla oleva ajatus ihmisten elämän tukemisesta juuri asumisen kautta on kestänyt aikaa hyvin.

Juhlavuoden kunniaksi Y-Säätiö julkaisee tänään Kohtuuhintaisen urbaanin asumisen manifestin, joka näyttää kohtuuhintaisen urbaanin asumisen uuden suunnan. Se peräänkuuluttaa tiloja ja palveluja, jotka auttavat ihmisiä jakamaan asioita naapurien kanssa ja tuovat ihmisiä yhteen. Manifesti nostaa ihmiset kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuuden voimavaraksi ja kohtuuhintaisen asumisen urbaanien kaupunginosien kukoistuksen takaajaksi.

Manifesti on tuotettu osana Y-Säätiön ja Demos Helsingin yhteistä Y-Lab -projektia, joka kehittää uuden urbaanin vuokra-asumisen konseptin.

Demos Helsinki onnittelee 30-vuotiasta Y-Säätiötä!