Helsinki Challengen viisi finalistia valittu

Helsinki Challengen viisi finalistia valittiin viime viikon torstaina 1.10.2015. Vuoden kestävän kiihdytysohjelman loppusuoralle selviytyi Biodiversity now, Helsinki Sleep Factory, Moralities of Intelligent Machines, NEMO ja Safepreg. Lue lisää heidän valinnasta ja ratkaisusta täältä.

Biodiversity now kehittää biodiversiteettikatoa ehkäisevää markkinaehtoista kompensaatiojärjestelmää. Järjestelmän erityisyys perustuu siihen, että toimiessaan se ei vaadi ylimääräistä rahoitusta, vaan mekanismi rahoittaa itse itsensä. Tiimillä on suunnitteilla prototyyppi, jonka toteutus tapahtuisi yhdessä merkittävän kumppaniverkoston kanssa. Helsinki Challengen tuomaristo kiitti tiimiä erityisesti luovasta ratkaisusta ja omaperäisestä lähestymistavasta.

Helsinki Sleep Factory kehittää ratkaisua vuorokausirytmin säätelyyn erityisesti nuorille. Tiimin ratkaisu perustuu verkkopohjaisen uniyhteisöön ja pelillistämiseen. HSF suunnittelee tuottavansa vahvasti tutkimukseen kytkeytyvän unipelin, jossa pelaajat kilpailevat nukkumalla. Tuomaristo oli erityisen mielissään tiimin tuoreesta lähestymistavasta kasvavaan ongelmaan.

Moralities of Intelligent Machines puolestaan tekee tutkimusta aiemmin olemattomalle huomiolle jääneestä teemasta: robottien moraalista. Tiimi suunnittelee hyödyntävänsä tutkimusta koko robottien toimia koskevan lainsäädännön kehittämiseen ja robottien toimintaa ohjaavan koodauksen tekemiseen läpinäkyväksi. Tuomaristo piti tiimin ratkaisua potentiaalisesti erittäin vaikuttavana.

NEMO aikoo tehdä internetviestinnästä tunteellisesti rikasta. Tiimi luo niin ikään uuden digitaalisesta empatiasta kiinnostuneen tutkimusalan, ja tietoa tullaan hyväksikäyttämään olemassolevien sovellusten parantamiseen ja uusien luomiseen. Tuomaristo näki ratkaisussa paljon kehittymismahdollisuuksia ja kiitteli erityisesti tiimin yhteisöllistä ja osallistavaa kehitysstrategiaa.

Safepreg kehittää mobiilisovellusta, joka vähentäisi raskaana oleville naisille haitallisten aineiden, kuten glychyrrizinin käyttöä. Tiimi aikoo yhdistää erilaisia massiivisia ruokatuotteiden tietokantoja sovellukseen, jolla raskaana olevat naiset voivat löytää helposti kaikki heille haitallisia aineita sisältävät tuotteet. Helsinki Challengen tuomaristo kiitteli tiimiä sen lähtökohtaisesti globaalista ambitiosta ja projektia ohjaavasta vahvasta tutkimusperustasta.

Demos Helsinki on toiminut Helsingin yliopiston kumppanina Helsinki Challangen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lämpimät onnittelut koko ajatushautomon porukalta finalisteille! Lisäksi erittäin lämmin kiitos inspiroivasta vuodesta semifinalisteille!

Helsinki Challengen finalistit pitchaavat torstaina 12.11.2015 Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden päätösseminaarissa. Iltaan pääsee ilmoittautumaan täältä.