Margariini, muovi ja säilykepurkki – ratkaisevatko haastekilpailut myös nykymaailman suurimmat ongelmat?

Challenge Prize tai haastekilpailu on ajatus siitä, että kuka vain voi ratkaista maailmamme viheliäisimmät ongelmat ilmastonmuutoksesta resurssiniukkuuteen. Hänelle tulee vain tarjota siihen kiinnostavasti muotoiltu haaste ja riittävän suuri insentiivi.

Sama teoria on toiminut läpi historian:

Nyt haastekilpailut tekevät paluutaan ympäri maailman. Esimerkiksi Iso-Britanniassa niitä järjestetään jo erittäin suurella mittakaavalla ja moniin eri tarkoituksiin. Skotlanti tarjosi hiljattain 10 miljoonan punnan palkintoa parhaalle aaltoenergiakeksinnölle. Historiallinen Longitude Prizekin elvytettiin hiljattain lupaamaan samaiset 10 miljoonaa puntaa keksinnölle, joka ehkäisisi baktreerien antibioottien vastustuskyvyn kehittymistä. Haastekilpailuita on järjestetty jopa edistämään Iso-Britannian lähtemistä EU:sta.

Demos Helsinki on järjestänyt haastekilpailuja Suomessa jo vuosia. Malli on todettu yhdeksi tehokkaaksi keinoksi edistää uusien innovaatioiden syntyä. Erityisen hyvää haastekilpailuissa on niiden kustannustehokkuus, jonka merkitys korostuu yhteiskunnan taloudellisesti huonoina aikoina. Demos Helsinki on kumppanina Helsingin yliopiston järjestämässä Helsinki Challenge -ideakilpailussa ja -kiihdyttämössä, joka tarjoaa 375 000 euron palkintoa tiedeperustaisille mullistaville innovaatioille. Samaisesti maailmanlaajuinen Climate Launchpad -ilmastoinnovaatiokilpailu lupaa voittajalleen 10 000 euron rahasumman: Demos Helsinki auttoi valitsemaan ja sparraamaan kilpailun suomalaiset finalistit. 75 000 euroa taas jaettiin uudelle biokaasuratkaisulle Demos Helsingin moderoimassa Gasumin hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailussa.

Ajatushautomo Demos Helsinki ja brittiläinen innovaatiorahasto Nesta ovatkin yhteistyössä Sitran kanssa kutsuneet nyt yhteen kiinnostuneita suomalaistahoja luomaan yhteistä ymmärrystä haastekilpailuista: Mihin haastekilpailuita voi käyttää, millaisia ovat toimivat kilpailuprosessit? Millaisten viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen olisi haastekilpailuilla Suomessa erityistä tilausta? Miten haastekilpailut toimivat julkisten organisaatioiden ja  kansalaisten välisen yhteistyön vahvistamisessa? Voivatko yritykset hyödyntää haastekilpailuja? Miten ne voivat olla keino uudistaa säätiöiden toimintaa? Tilaisuuden tarkoitus on myös auttaa ne tahoja, jotka ovat kiinnostuneita haastekilpailuiden järjestämisestä löytämään toisensa  jakaakseen suunnitelmia ja kokemuksia. Challenge Prize Roundtable -tilaisuus järjestetään 16.6. klo 13.30-17.30 ja sen vieraana on Nestan Centre for Challenge Prizen Marco Zappalorto.

Muutama mahtuu vielä mukaan tähän kutsuvierastilaisuuteen. Jos kiinnostuit, ota pikaisesti yhteyttä Outi Kuittiseen, Head of co-creation, Demos Helsinki, outi.kuittinen@demoshelsinki.fi, +358 50 326 55 82