Vielä ehdit hakea maailman laajimpaan ilmastoratkaisujen innovaatiokilpailuun

Suomen cleantech-kentällä on tilaa uudistajille. Tämä nousee esille muun muassa Demos Helsingin, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Michiganin yliopiston viime viikolla julkaisemasta raportista. Yksi raportin keskeisistä väitteistä on, että kenttä uudistuu, kun tilaa tehdään uusille tekijöille, yhteistyötä rakennetaan perinteisten sektorirajojen yli ja toimintatapoja kehitetään entistä ketterämpään suuntaan.

Tänä keväänä Demos Helsinki tuo Aalto-yliopiston kanssa resurssikilpailun ja ilmastonmuutoksen ratkaisujen kehittämiseen ja skaalaamiseen keskittyvän ClimateLaunchpadin Suomeen. Sen tavoitteena on edistää uusien disruptiivisten innovaatioiden syntyä cleantech-kentälle. Mukaan haetaan toimintaansa aloittelevia tiimejä, joiden kehittämien tuotteiden tai palvelujen kautta voidaan saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä ja jotka ovat valmiita skaalaamaan toimintansa nopeasti ulkomaille. Ideat voivat olla esimerkiksi energiatehokkuutta parantavia innovaatioita tai uusia ratkaisuja, jotka tekevät kestävistä valinnoista ihmisille houkuttelevia.

ClimateLaunchpadissa on mukana yli 20 maata eri puolilta Eurooppaa. Ohjelma jakautuu kahteen osaan: kansallisesti järjestettävään kiihdytysohjelmaan ja kansainväliseen finaaliin. Suomen kiihdytysohjelman järjestää Demos Helsinki yhdessä Aalto-yliopiston kanssa touko-kesäkuussa. Osallistuminen on helppoa: täytä hakulomake viimeistään 13.4.2015. Voit myös lähettää se henkilölle tai tiimille, jonka pitäisi mielestäsi hakea mukaan. Tuomaristo valikoi 12 lupaavinta ideaa kuukauden mittaiseen kasvuohjelmaan.

Mitä kilpailuun osallistumisesta voi saada?

 • Tuemme tiiminne kehitystyötä ideoista kohti ensimmäisiä prototyyppejä bootcampilla ja sen jälkeen järjestettävissä mentorointitapaamisissa.
 • Tutustut alan muiden kehittäjien kanssa ja saat henkilökohtaista sparrausta alan parhailta osaajilta Suomessa.
 • Kolme parasta yritystä pääsee pitchaamaan Amsterdamin kansainväliseen finaaliin alan kärkisijoittajille ja -mentoreille syyskuussa 2015.
 • Kansainvälisen finaalin kahdeksan parasta tiimiä pääsee mukaan korkeatasoiseen Climate-KIC Accelerator -kiihdytysohjelmaan. Palkinnon arvo on n. 100 000 euroa. Kilpailun voittaja kuittaa myös 10 000 euron rahapalkinnon.

Climate-KIC Accelerator -kiihdytysohjelma koostuu kolmesta vaiheesta, jotka kaikki kestävät enintään puoli vuotta. Jokaisessa vaiheessa tiimeille on tarjolla intensiivistä ja henkilökohtaista mentorointia. Mukaan pääsevät tiimit saavat apua eri haasteisiin, kuin myös rahallista tukea ja kattavat verkostot eri puolilta Eurooppaa.

Millaiset yritykset ovat päässeet viime vuonna Accelerator-ohjelmaan ClimateLaunchpadin kautta? Voittaja on ruotsalainen Wavetube, joka tuo aaltoenergian hyödyntämiseen uuden, entistä tehokkaamman ratkaisun. Toisen sijan nappasi Desolenator Iso-Britanniasta. Tämä ratkaisu on kuluttajille suunnattu, helppokäyttöinen ja verrattaine edullinen vedensuodatin, joka saa tehonsa aurinkovoimasta ja voi suodattaa esimerkiksi meriveden juomakelpoiseksi. Finaalin muut ideat ratkaisivat mm. maatalouteen, asumiseen, liikkumiseen, aurinkoenergiaan ja kuluttamiseen liittyviä haasteita.

ClimateLaunchpadiin haetaan osallistujia laaja-alaisesti eri taustoista. Uusiutuvan energian, jätehuollon ja vedenjakelun lisäksi etsimme ideoita ja varhaisen vaiheen konsepteja esimerkiksi näistä teemoista ja aloilta:

 • Teollinen cleantech
 • Kuluttajamarkkinoiden cleantech
 • Uusiutuva energia
 • Bio- ja kiertotalous
 • Asuminen, älykkäät kodit
 • Kestävät ruokajärjestelmät
 • Maatalous
 • Asioiden internet
 • Kuljetus ja liikenne
 • Ihmisten liikkuminen
 • Kuluttaminen
 • Urbaanit palvelut
 • Käyttäytymisen muutos
 • Lämmitys, vesi ja ilmastointi
 • Kierrätys
 • Kulutustottumukset ja käyttäytyminen

HAKU on auki enää kaksi viikkoa: täytä lomakkeesi täältä!

-Iiris Herlin & Maria Ritola