Suomalainen kärkitutkimushanke rakentaa kännyköiden jälkeistä maailmaa

Tulevaisuudessa ei tarvitse pelätä enää kännykkävarkauksia tai läppärin unohtamista bussiin. Kaiken internet ja sensorivallankumous ovat termejä, joilla viitataan teknologian siirtymiseen tableteista ja tietokoneista ympäristöömme. Pienet, halvat ja helposti kiinnitettävät laitteet mahdollistavat pian sensorien ja päätelaitteiden sijoittamisen lähes mihin tahansa olemassaoleviin pintoihin, vaikkapa seiniin ja ikkunoihin.

 

The Naked Approach Kick Off
The Naked Approach starttasi tänään 19.3.2015 Rovaniemellä

Tänään käynnistynyt Tekesin ja tutkimuslaitosten rahoittama The Naked Approach -projekti on laaja strateginen tutkimusavaus, joka pureutuu sensorivallankumouksen ytimeen. Hankkeessa tutkitaan tulevaisuutta, jossa käyttäjä voi toimia luotettavasti mutta “alasti” – ilman älypuhelimia tai läppäreitä. Tutkimuskonsortioon kuuluvat Demos Helsingin lisäksi Teknologian tutkimuskeskus VTT OyTampereen Teknillinen yliopisto, Lapin yliopistoOulun yliopisto sekä Aalto-yliopisto.

Demojen testausta
Paikalle oli tuotu uusista teknologioista rakennettuja demoja

Tutkimusavaus perustuu ajatukselle, jonka mukaan erillisistä laitteista siirtyminen meitä ympäröivään teknologiaan on paitsi laaja yhteiskunnallinen taitekohta, myös aivan nurkan takana. Tällaisella paradigmamuutoksella on suuri merkitys elinkeinoelämän ja tietoyhteiskunnan uusiutumiselle.

Esimerkkejä tutkimuskohteista ovat muun muassa printattavat aurinkopaneelit, ympäristöstään energiaa keräävät sensorit
ja halvat seiniin kiinnitettävät stick-it-on -laitteet. Suomelle tavoitellaan globaalia edelläkävijäasemaa ja miljardiluokan liiketoimintaa digitaalisten vuorovaikutusratkaisujen alueella yhdistämällä näitä suomalaisia innovaatioita.

Hankkeesta kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita kehittämään ratkaisuja yhdessä.

Lisätietoja:

Vesa Pentikäinen
Projektipäällikkö, VTT
vesa.pentikainen(at)vtt.fi
// +358 20 722 2458

Johannes Koponen
Head of Foresight, Demos Helsinki
johannes.koponen(at)demoshelsinki.fi
// +358 41 540 3608

http://nakedapproach.fi