Tulevaisuuden urbaaneja palveluita kehitetään Lahdessa – asukkaiden palaute pääosassa

Lahti muuttuu tulevaisuuden kaupunkiympäristöön suunniteltujen palveluiden testialustaksi huhtikuun alussa. Testattavia palveluita ovat esimerkiksi liikenteen ja tilojen yhteiskäyttöratkaisut, energiaa säästävät älykkään asumisen sovellukset sekä lainaamopalvelut.

Testijakso on osa pohjoismaalaista Smart Retro -kiihdytysohjelmaa. Pohjoismaissa on paljon 60- ja 70-luvuilla rakennettuja alueita, joiden uudistaminen on samaan aikaan sekä valtava haaste että mahdollisuus. Ohjelmassa kehitetään ja testataan uusia älykkäitä palveluja kaupunkiympäristössä, ja sitä kautta synnytetään uutta liiketoimintaa startup-yritysten, isompien yritysten ja kaupunkien yhteistyöllä. Toisena testialustana toimii Lahden lisäksi Tukholma.

Testikäyttäjiä kaivataan mukaan

Kaupunkilaisten keskuudesta haetaan nyt testaajia auttamaan palveluiden kehittämisessä kevään aikana. Testihenkilönä oleminen voi tarkoittaa vaikkapa haastatteluihin vastaamista tai palvelun määräaikaista koekäyttöä ja palautteen antamista.

Mukana on Lahden kaupungin ja 14 startup-yrityksen lisäksi laaja joukko julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita, kuten Tukholman kaupunki, suuret rakennus- ja kiinteistöalan toimijat YIT, Granlund, Stockholmshem ja Citycon sekä kaupanalan yrityksiä kuten K-citymarket Paavola ja Kesko. Smart Retro on osa Nordic Built -aloitetta. Smart Retro kytkeytyy osaksi Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman toteutusta Lahden kaupunkiseudulla.

Ihmisille on tarjottu viime vuosina huikea määrä uusia palveluita netissä, joita he ovat oppineet käyttämään. Isot trendit, kuten kaupungistumisen kiihtyminen ja luonnonvarojen riittämättömyys kuitenkin osoittavat, että uusia palveluita tarvitaan jatkossa myös kaupunkiympäristöön”, kertoo Demos Helsingin Outi Kuittinen.

Testijakso sulautuu kaupungin normaaliin elämään palveluiden kautta. Kyse on startupien, kaupungin ja yritysten yhteistyöstä, jonka tavoitteena on oppia toinen toiselta ja auttaa löytämään nopeasti ensimmäiset käyttäjät palveluille.

Suomalaisten startupien ongelmaksi on monesti nimetty teknologiavetoisuus. Nyt tähtäimessä ovat nimenomaan arkea helpottavat, käyttäjälähtöisesti suunnitellut ratkaisut”, Kuittinen painottaa.

Testaajia tarvitsevat muun muassa seuraavat palvelut:

Vie mennessäs, tuo tullessas -periaatteelle nojaavan PiggyBaggy-vertaiskuljetuspalvelun päämääränä on valjastaa ihmisten työ- ja vapaa-ajan matkustaminen hyötykäyttöön. Lahdessa palvelu testaa ruokakauppaostosten kotiinkuljetusta asiakkaiden avulla. Lisäksi kokeilussa on ”kivijalka pilvessä” -konsepti, joka joukkoistaa pienyrittäjien logistiikan älykontin avulla.

Lahtelainen Nurmi Clothing sen sijaan on avannut vaatelainaamon, josta saa Nurmen vaatteita määräajaksi käyttöönsä. Kuukausimaksulle perustuva palvelu on helppo ja edullinen tapa uudistaa vaatekaappia täyttämättä sitä. Vaatelainaamo on auki aina keskiviikkoisin tai sopimuksen mukaan.

CityCarClub kartoittaa lahtelaisten kiinnostusta ja tarpeita autojen yhteiskäyttöpalveluihin. Muun muassa ensi torstaina haastatellaan rautatieaseman seudulla liikkuvia.

Ilmoittaudu testikäyttäjäksi osoitteessa: http://smartretro.www.demoshelsinki.fi/join-smart-retro-program/join-test-user-pool/