Espoon Portinvartijat -työpajassa rakennettiin palveluja parempaan kaupunkiin

Espoon portinvartijat -yhteistyön ensimmäinen työpaja pidettiin perjantaina 6.3.2015 Otaniemen Urban Millissä. Teemoina olivat liikkuminen ja vapaa-aika. Noin 30 henkilön osallistujajoukko koostui Espoon kaupungin työntekijöistä, alueella toimivista yrittäjistä sekä paikallisista asukkaista.

Espoon portinvartijat, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Tilaisuuden avasi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, joka korosti yhteistyön tärkeyttä kaupunkikehityksessä.

Pelkkä ylätason suunnittelu tai visiointi ei riitä. Tarvitaan kaikkien osapuolten panos, jotta uudet ideat tai palvelut saadaan toimimaan ja käytäntöön”, Mäkelä totesi.

Työpajan aikana osallistujat kehittivät seitsemän palveluaihiota parempaan arkeen Espoossa.

Aihioista Fillariloota vastaa Espoon tavoitteeseen kaksinkertaistaa polkupyöräily kymmenessä vuodessa tarjoamalla toimivaa liityntäpysäköintiä pyöräilijöille. Älykaupunkipyörät mahdollistavat entistä tehokkaamman poikittaisliikkumisen ja tuo näin esimerkiksi Länsimetron piiriin entistä enemmän käyttäjiä. Palvelun pilottialueeksi kaavailtiin Otaniemi-Tapiola-Leppävaara -yhdistelmää.

Espoon portinvartijat, palvelukonseptien ideointiaMetrokaveri-palvelu tarjoaa liikuntarajoitteisille ihmisille entistä joustavampaa arkea, joka yhdistää apua tarvitsevat ja avuntarjoajat asukasjärjestöjen ja vapaaehtoisverkostojen kautta.

Pop-up tori tekee pop-up tapahtumien järjestämisestä mahdollisimman helppoa. Palvelu toimii yhden luukun periaatteella, joka sisältää muun muassa tilapankin, ohjelmapankin, lupaluukun, rahoitusneuvontaa sekä materiaalipankin. Palvelu näkee päivänvalon osittain Matinkylässä 18.4.2015 Ilmianna itsesi! -ständin myötä.

Muita työpajassa syntyneitä palveluaihioita olivat autojen yhteiskäytön taloyhtiötasolle vievä Taloyhtiöautot, tyhjän panttina lojuvat työkalut ja muut vastaavat tavarat takaisin käyttöön tuova älykäs ja sosiaalinen tavaravuokraamo Älysolu Espoo sekä Talvelo: Espoosta talvivelo-cityn mahdollistava mobiilisovellus, joka tuo polkupyöräreittien reaaliaikaiset auraustiedot kaikkien ulottuville.

Espoon portinvartijat -työpaja

Espoon kaupungin ja Demos Helsingin vuoden alussa käynnistyneessä Portinvartijat-yhteistyössä on kyse käyttäjälähtöisten palvelujen kehittämisestä. Valtaosa kotitalouksien aiheuttamista päästöistä on kytköksissä ihmisten asumisen, liikkumisen ja syömisen valintoihin. Siksi uusia vähäpäästöisiä tuotteita ja palveluita tarvitaan kyseisille alueille.

Espoo on toimiva alusta uusien palvelujen testaamiselle ja skaalaamiselle.

”Viiden kaupunkikeskuksen ympärille rakennettu kaupunki on ehdottomasti vahvuus kestävän kaupunkikehityksen näkökulmasta. Yhden keskuksen malliin verrattuna se tuo palvelut entistä lähemmäs ihmisiä.” Mäkelä painotti.

Seuraava, asumisen ja syömisen teemoihin keskittyvä työpaja järjestetään torstaina 26.3.2015.

Kuvat: Kirmo Kivelä