Smart Retron palvelut kaupunkilaisten kokeiltaviksi maaliskuussa

Palvelutarjonnan heikkenemiseen ja rakennuskannan vanhenemiseen ratkaisuja kehittävä Peloton Smart Retro -kiihdytysohjelma otti tammikuussa harppauksen teoriasta käytäntöön. Ohjelman 13 startupia suunnittelivat Tukholman Bagarmossenissa järjestetyllä innovaatioleirillä testausmenetelmänsä kevään testbed-vaiheeseen, jolloin Lahden ja Tukholman asukkaat pääsevät halutessaan osallistumaan palvelukehitykseen. Lisäksi startupit loivat yhteistyöverkostoja suurten yritysten ja julkisten tahojen kanssa. Paikalla oli Lahden leirin tapaan myös 12 kasvuyritysten ja tuotekehittämisen asiantuntijaa vauhdittamassa suunnittelua neuvoillaan.

Leirin puheenaiheeksi nousivat välillisesti kaupunkikehittämiseen liittyvät maailmanlaajuiset ongelmat: nuorisotyöttömyys ja väestön ikääntyminen. Göteborgilainen Kvalitid nappasi leirillä voiton pitch-kilpailussa, jossa esiteltiin liiketoiminnan nopeaan kehittämiseen tähtääviä testausmenetelmiä. Kvalitid (suom. laatuaika) pyrkii välittämään kohtuuhintaisia naapurustopalveluita kuten siivousta ja muuta kodinhoitoapua – ja samalla tarjoamaan nuorille töitä. Kvalitidin testausmenetelmä on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas: nuoret yrittäjät menevät itse tarkastamaan palvelun kysynnän kerrostalo kerrallaan ja kehittävät toimintamalliaan kokemustensa pohjalta.

Hankkeessa kehitetyt uudet palvelut tulevat tukholmalaisten ja lahtelaisten käytettäviksi maaliskuun lopulla, kun leireillä tehtyjä suunnitelmia aletaan toteuttaa. Tarpeeksi ajoissa tehdyllä kevyellä testauksella pyritään estämään omien harhakuvitelmien tekohengittäminen ja löytämään käyttäjien todelliset tarpeet. Asiantuntijoiden yleisin ohje startupeille olikin ”launch yesterday”. Tärkeintä on palvelun nopea julkaiseminen edes kevytversiona, mikä mahdollistaa erittäin arvokkaan käyttäjäpalautteen keräämisen ja palvelun kehittämisen lennossa ilman turhan raskaita rakenteita.

Oletko kiinnostunut kokeilemaan fiksuja uusia palveluita? Ilmoittaudu testikäyttäjäksi nyt!

Demos Helsingin johtama Peloton Smart Retro Acceleration Programme on osa pohjoismaalaista Nordic Built -aloitetta.