Startupit kokoontuvat Lahteen kehittämään tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja

Demos Helsinki kokoaa 4.-5.12. Lahteen 16 startupia ympäri Eurooppaa kehittämään älykkään kaupunkielämän ratkaisuja. Mukana ovat mm. tavaroiden vertaiskuljetuspalvelu PiggyBaggy, vesikiertopattereista älykkään lämmitysjärjestelmän tekevä Fourdeg, yhteiskäyttöautopalvelu City Car Club sekä asumisen energiankulutusta visualisoiva mobiiliapplikaatio Greenely.

Kaksi päivää kestävällä leirillä kehitetään vanhasta rakennuskannasta ja kaupunkiympäristöstä älykkäämpää, energiatehokkaampaa ja mukavampaa. Startupien uudet palvelut ja tuotteet ovat tässä avainasemassa. ”Kaupan ja teollisuuden rakennemuutos on suuri haaste monille pienille ja keskisuurille kaupungeille ja niiden elinvoimalle: työpaikat ja palvelut kituvat, mutta samaan aikaan pitäisi pystyä purkamaan vanhenevan rakennuskannan korjausvelkaa. Lahti on tästä hyvä esimerkki. Digitalisoituminen ja sen kiihdyttämä kaupan ja palvelujen murros on synnyttänyt myös uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, joista pienet ja ketterät kasvuyritykset ponnistavat”, summaa Demos Helsingin tutkija Aleksi Neuvonen.

Paikalle saapuu yritysten lisäksi vierailevia asiantuntijoita, kuten vaikkapa ”hupparihörhönä” tunnettu Sami Kuusela. Kuusela on juuri julkaissut startupien ja perinteisten yritysten yhteistyöstä kertovan Erilaiset-raportin, josta ammennetaan oppeja myös leirillä. Kyse ei ole pelkistä nettiapplikaatioista, vaan startupit kehittävät todellisia asioita olemassa olevaan kaupunkiin suuryritysten kanssa. Isoista organisaatioista mukana ovat YIT, Granlund, Kesko, Fortum ja Citycon.

Innovaatioleiri on osa pohjoismaista Smart Retro -ohjelmaa, jossa rakennetaan uutta kaupunkikehittämisen mallia ja synnytetään pysyviä kumppanuuksia suurten pohjoismaisten organisaatioiden, suuryritysten ja startupien välillä. Seuraava innovaatioleiri järjestetään tammikuussa Bagarmossenin kaupunginosassa Tukholmassa. Keväällä 2015 leireillä kehitettyjä palveluita testataan aidoissa olosuhteissa molemmissa kaupungeissa.

Lue Smart Retro – Novel Way to Develop Cities -pohjaselvitys täältä.

Lisätietoja löydät myös osoitteesta http://smartretro.www.demoshelsinki.fi

10675731_10152620528353392_7894856117984997078_n