Terveyden tulevaisuus @SXSW

Mitä jos voisit tilata lääkärin ovellesi tunnissa milloin vain? Amerikassa tämä on nyt mahdollista. Medicast on palvelu, joka yhdistää vanhan ajan kotikäyntiperinteen nykyteknologiaan.

Palvelun perustaja Sam Zebarjadi kertoi teknologia-alan startup-tapahtuma SXSW:ssä palvelun syntyvaiheista: “Olin kotona kipeänä ja yritin saada lääkäriaikaa. Olisin saanut sen kahden viikon päähän, joten ainoa vaihtoehto oli ajaa itse viimeisillä voimilla päivystyspolille. Sinne päästyäni tulin huoneeseen, jossa kaikki näyttivät siltä, että he ovat odottaneet jo tuntikaupalla. Koko homma maksoi minulle 780 dollaria”.

Sarjayrittäjä Sam päätti, että lääkärin hoitoa pitää saada helpommalla. “70 % asioista, joita nykyisin vastaanotoilla tehdään, voisi hoitaa hoitolaitosten seinien ulkopuolella.” Medicast oli pystyssä vuoden sisällä.

Esimerkki kertoo isomminkin siitä, mikä terveyden ja teknologia-alan uuden yhdistelmän lupaus on. Ratkaisukehittäjät ovat tottuneita perkaamaan pullonkauloja ja kaivamaan markkinatietoa. Tälle osaamiselle on kysyntää terveydenhuollon rakennemuutoksessa.

Obamacare on muuttanut terveydenhuollon ratkaisujen kysyntää radikaalisti. Yhtäkkiä palvelua on tarjottava hurjasti kasvavalle määrälle ihmisiä. Kulujen per asiakas pitää vähentyä ja terveyttä on tuotettava tehokkaammin”, kertoo terveysalan konsultti Tarang Patel.

Mikä sitten on ratkaisu tehokkaampiin palveluihin? SXSW:n teknologiakehittäjät ovat kääntäneet katseet ihmiseen. Terveyspalvelujen jakelussa on käynnissä muutos massatuotannosta yksilölliseen arvontuotantoon. Medicast on hyvä esimerkki uudesta ajattelusta, jonka keskellä ei ole teknologia tai palveluntuottaja, vaan ihminen. Kuuma puheenaihe on myös se, kuinka terveyden ja teknologian suhde kehittyy härpäkkeistä kohti merkityksellistä tietoa, jolla on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin.

Suomalaisiin korviin SXSW:ssä käytävä keskustelu uusista terveydenhuollon ratkaisuista tuntuu yhtä aikaa sekä radikaalilta että vastustamattomalta. Toisin kuin Yhdysvalloissa meillä on koko väestön kattava terveysjärjestelmä. Urgenssi uusien ratkaisujen kehittämiselle löytyy vaikeuksista ylläpitää nykyistä järjestelmää työvoiman riittämättömyyden ja kustannusten vuoksi. Mikä on teknologian mahdollistamien radikaalien uudistusten potentiaali meillä? Miten teknologia auttaa meitä järjestämään terveyttä paremmin, halvemmalla ja yksilöllisesti?