Hoas Laboratorio

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön ja Demos Helsingin puolitoistavuotisessa design-projektissa kehitetään opiskelija-asumisen yhteisöllisyyttä ja haetaan keinoja vähentää asumisen energiankulutusta.

Asumisen palvelut ovat alikehittyneitä, elleivät oletamattomia. Silti asuminen on suurin siivu niin ekologisesta jalanjäljestämme kuin kansallisomaisuudestamme. Näistä lähtökohdista kehitimme yhteisöllisen ja energiaviisaan opiskelija-asumisen konsepteja ja palveluita yhdessä Helsingin seudun suurimman rakennuttajan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin kanssa.

HoasLabin ensimmäinen vaihe vuosina 2010-2012 koostui sarjasta kokeiluja, joissa oli mukana Hoasin yhteistyökumppaneiden, asukkaita, yliopistojen laitoksia ja opiskelijoita. Kokeilut liittyivät Hoasin ja asukkaiden välisen viestinnän kehittämiseen, asuntojen energiankulutuksen vähentämiseen sekä kiinteistöhuollon että asukkaiden omien toimien avulla, yhteisasumisen käytäntöjen uudistamiseen ja vuokratalojen yhteistilojen kehittämiseen. Kokeiluihin kuului mm. Junailijankuja 5:ssä sijaitsevan Hoas-kohteen yhteistilojen remontin suunnittelu ja Hoas-host-toimintamallin käynnistäminen yhdessä asukkaiden kanssa. Kokeilut ja Hoas Laboratorion toimintamalli on esitelty toukokuussa 2012 julkaistussa Puhuvat seinät – ja 11 muuta ehdotusta viisaaseen asumiseen -raportissa.

HoasLabin toisessa, syksyllä 2012 alkaneessa vaiheessa kokeilujen tulokset siirrettiin jatkuvaksi toimintamalliksi Hoas-kohteiden yhteistilojen suunnitteluun ja niiden yhteiskäytön käytäntöjen juurruttamiseen. Toimintamallin pohjaksi toteuttiin Jätkäsaaren syksyllä 2012 valmistuneen Hoas-kohteen yhteistilojen suunnittelu yhteiskehittämisen kautta asukkaiden kanssa.

Hoas Lab palkittiin vuonna 2012 Asumisen innovaatiopalkinnolla, sekä Markkinointipalkinto Vuoden huipulla. Lisäksi  se on saanut kansainvälistä huomiota Monoclesta ja Suddeutscher Zeitungiin.