Rakentamisen Ruusu WDC Paviljongille

WDC-vuoden Paviljonki ja sen tapahtumat olivat suuri ilonaihe monen helsinkiläisen kesässä 2012. Meille Demos Helsingissä Paviljongin ohjelman kokoaminen oli suuri, syksystä 2011 syksyyn 2012 jatkunut uurastus. Se oli hieno mahdollisuus koota yhteen ja konkretisoida niitä ajatuksia, joita olemme kaupunkilaisten tekemästä kehittäneet viime vuosina (lisää tästä blogikirjoituksissa 13 kertaa PaviljonkiPaviljonki muuttaa designin yhdessä tekemiseksi ja Paviljonki: 105 päivää parempaa kaupunkia). Saimme tutustua satoihin uusiin ihmisiin, jotka osallistuivat tavalla tai toisella Paviljongin ohjelmaan ja sitä kautta Helsingin tekemiseen aiempaa innostavammaksi paikaksi asua ja elää.

Väliaikaiseksi syntynyt Paviljonki purettiin syykuussa 2012. Se elää vain muistoissa. Mutta onneksi nuo muistot ovat vahvoja. Yksi osoitus tästä on tänään 22.1.2012 Paviljongille ja sen ohjelmalle luovutettu Helsingin rakennusvalvontaviraston Rakentamisen Ruusu 2012 -palkinto.

Tuuli Kaskinen pitämässä kiitospuhetta Rakentamisen Ruusu 2012 -palkintojenjaossa.
Tuuli Kaskinen pitämässä kiitospuhetta Rakentamisen Ruusu 2012 -palkintojenjaossa.

Vuotuisen palkinnon saajia oli tänä vuonna kaksi. Toisen palkkinnon sai Helsingin yliopiston uusi opiskelijakirjasto Kaisaniemessä. Rakentamisen ruusun saajat valitsee kaupungin rakennuslautakunta.

”Palkinto on hieno huomioinosoitus sille, miten tärekä rooli väliaikaisilla tiloilla ja niiden luovuilla käyttötavoilla on parhaimmillaan kaupunkilaisten elämälle”, kuvasi Rakentamisen Ruusu -kunniakirjan Demos Helsingin puolesta vastaanottanut Tuuli Kaskinen Paviljongin merkitystä kiitospuheessaan. ”Paviljonki konkretisoi WDC vuoden Avoin Helsinki -teemaa ja sitä, miten tärkeää on saada kaupunkilaiset mukaan suunnitteluun. Toivomme, että tämä ajatus näkyy vahvana helsinkiläisessä rakentamisessa jatkossakin ja palkittavaksi riittää jatkossakin hankkeita, joiden synnyttämisessä käyttäjät ovat olleet vahvasti mukana.”

Demos Helsingin ohella Rakentamisen Ruusu -kunniakirjan WDC Paviljongin toteutuksesta saivat arkkitehti Pyry-Pekka Kantonen, Aalto-yliopiston puustudio sekä Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, joiden aloitteesta Paviljonki rakennettiin näiden kahden museon väliin.