ETSINTÄKUULUTUS: MUOTOILIJA PELASTAMAAN YRJÖNKADUN PUUSAUNA

Julkaistu World Design Capital Helsinki 2012 -sivuston kolumnina 31.8.2012

Helsinkiläisten hermoja koeteltiin jälleen. Tiistaina 28.8. uutiset kertoivat, että Helsingin kaupunki aikoo korvata Yrjönkadun uimahallin puukiukaan sähkökiukaalla.

Kantakaupungin luultavasti ainoa puulämmitteisen saunan savu oli kiusannut lähiseudun toimistojen työntekijöitä. Kaupungin ympäristökeskus vaati savu- ja hiukkaspäästöongelman korjaamista. Yrityksistä huolimatta uimahallista vastaava kaupungin liikuntavirasto ei ollut löytänyt firmaa, joka olisi kyennyt korjaamaan kiukaan ja saa siihen liittyvän savuhaitan. Niinpä virkamiesten ainoaksi ratkaisuksi näytti jäävän siirtyminen sähkökiukaaseen, mikä saunojien näkökulmastaa tarkoittaa vähemmän elämyksellisiä löylyjä.

Uutinen herätti heti aallon vihaisia reaktioita kahvipöytäkeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Sauna on suomalaisille kunnia-asia ja Yrjönkadun uimahalli monelle helsinkiläiselle rakas paikka. Kiuasongelma koetteli ihmisten käsitystä suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta ja luottamusta kaupungin virkamiehiin.

Yrjönkadun kiuasongelma on hieno esimerkki design-ongelmasta. Siihen voi soveltaa samoja menetelmiä, joita muotoilijat käyttävät esineitä design-prosesseissa. Ongelmaan kuuluu monia teknisiä ratkaisuja (kiuas, sen korjausmenetelmät, savuhormit, Yrjönkadun rakennukset, niiden ilmanvaihto), erilaisia käyttäjä- ja kokijaryhmiä (Yrjönkadun uimahallin saunojat, naapuritoimistojen työntekijät, saunan lämmittäjät, tilojen ylläpidosta ja korjauksista vastaavat virkamiehet, ympäristökeskuksen virkamiehet, saunoja arvostava suuri yleisö) ja näiden kokemuksia ja arvostuksia (puusaunan löylyistä nauttiminen, savusta seuraava päänsärky, saunahalkojen nostelu, hiukkasnormien kunnioittaminen, korjausbudjetin noudattaminen, suomalainen saunakulttuuri). Ongelman ratkaisu vaatii näiden kaikkien seikkojen huomioimista ja se on siksi monimutkainen, design-lähestymistä vaativa. Vaihtoehtoisia ratkaisuja on monia. Osa näistä on suoraviivaisen teknisiä (esim. uusi, tehokkaammin palava kiuas) mutta nämäkin ratkaisut vaativat ongelman kokonaisvaltaista jäsentämistä.

Nyt Yrjönkadun kiuasongelma on päätynyt onnelliseen välisatamaan. Helsingin kaupunki ilmoitti, että nykyisen puukiukaan lämmittäminen saa toistaiseksi jatkua ja kiukaan korjaajan etsimistä jatketaan.

Uudenlaiselle ratkaisulle on nyt tilausta. Löytyisikö Maailman designpääkaupungista tähän kaupunkilaisia kuohahduttaneeseen saunaongelmaan design-ratkaisu? Nyt olisi taitavilla muotoilijoilla tilaisuus näyttää, mihin he pystyvät ja miten designilla ratkotaan arkisia ongelmia.

Tämä on etsintäkuulutus muotoilijoille: Lähetä ehdotuksesi Yrjönkadun designongelman ratkaisuksi meille. Kokoamme parhaat ehdotukset ja niiden tekijät WDC-vuoden Muotoilun syyskuu -sarjan tapahtumaan, jossa kansalaiset ja kaupungin virkamiehet voivat arvioida ratkaisuja. DL ehdotuksille on 10.9., tilaisuus järjestetään myöhemmin syyskuussa.

Lähetettävien ratkaisujen ei tarvitse olla teknisesti viimeisteltyjä. Olennaisempaa on, että ne pystyvät osoittamaan erilaisia luovia tapoja sille, miten laadukas saunominen Yrjönkadulla voi jatkua ja savuhaitasta päästään eroon.