Tee-se-itse Koulu valtaa Lapinlahden sairaalan 24.-25.8.

Lapinlahden historiallisen sairaalarakennuksen ottaa haltuunsa yhdeksi viikonlopuksi tee-se-itse Koulu. Festivaaliviikonlopun aikana voit oppia opettamaan ja oppia toisilta hyvän elämän taitoja. Kokeellisessa tapahtumassa esiintyjiä ovat tavalliset mutta taitavat ihmiset. Ilmoittaudu mukaan www.kouluschool.org

Mitä jos kaikki tuntemasi ihmiset tulisivat samaan paikkaan opettamaan jotain, mitä he osaavat? Yksi opettaisi piirtämistä, toinen korttelijuhlien järjestämistä, kolmas villivihannesten tunnistusta, neljäs puhetaitoja ja viides ekologisen jalanjäljen keventämistä.

Koska me kaikki osaamme jotakin sellaista, jota joku toinen haluaa oppia, järjestävät Demos Helsinki ja Helsingin Juhlaviikot 24.-26. elokuuta festarit, joilla osaaminen päästetään irti. Opettajien ei tarvitse olla oppiaineensa ylimpiä asiantuntijoita – Koulussamme opettavat vertaiset, jotka osaavat kertoa, mikä heidän osaamansa asian oppimisessa on hienoa, mikä vaikeaa. Ennen kaikkea: ne, jotka osaavat välittää intohimonsa osaamaansa asiaan. Koulurakennuksena toimii upea, Carl Ludvig Engelin suunnittelema mielisairaala vuodelta 1841 ”Valtaamme sairaalan tilat ensi kertaa festivaalikäyttöön. Tällä kertaa päätämme sisällöstä itse yhdessä. Mitä sinun mielestäsi kuuluu hyvään elämään? Mitä tämän päivän koulussa pitäisi opettaa?” kysyy Koulu-kuraattori Outi Kuittinen Demos Helsingistä.

Näin syntyy Koulu-festivaali. Osanottajien kannattaa suhtautua tapahtumaan kuin näytelmään, jossa palataan päiväksi hieman nyrjähtäneeseen kouluun. Tämä kerta on ensimmäinen prototyyppi. Siloitellun design-festarin sijaan kyseessä on performanssi tyhjillään makaavassa mielisairaalassa. Eli tee-se-itse koulu, oppimisreivit, hyvän elämän koulu ja open source -oppilaitos!

Elokuun lopulla, yhden viikonlopun ajan paluu Kouluun on siis mahdollinen. Osoitteessa www.kouluschool.org voit ilmoittautua opettajaksi avoimeen kouluun, jossa kuka tahansa voi opettaa. Oppitunteja on niin monta kuin saamme sinun kaltaisiasi opettajia mukaan. Jo nyt mukaan on ilmoittautunut yli sata opettajaa: yhteistyön, larppauksen, startup-yrittämisen, pallogrillauksen, konsultoinnin ja letittämisen opettajia. Koulu on opettajille ja heidän ystävilleen ilmainen. Tarkoituksenamme on tehdä koulu, jossa opettajia on vähintään yhtä paljon kuin oppilaita. Pienet luokkakoot toteutuvat.

Opettajaksi haluaville apua

Opettaminen Koulussa on tehty helpoksi. Opettajiksi haluavien kanssa tehdään opetuskäsikirjoitus, jota seuraamalla oman taidon voi jakaa. Opettamaan voi tulla suuremmallakin porukalla. “Osa ilmoittautuneista on erillaisia harrastusporukoita ja se on hyvä tapa opettaa. Pitäisikö teidän opettaa koulussa ensiapua, vapaapalokuntatoimintaa, viininmaistelua tai stadin slangia?” kysyy Oskari Niitamo.

Tapahtumapaikka

Koulu-festivaali järjestetään Lapinlahden mielisairaalassa. Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan 1841 rakennettu Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön suunniteltu rakennus. Se sijaitsee Helsingin keskustassa meren ja Hietaniemen hautausmaan tuntumassa. Uusklassinen sairaalarakennus on tottunut uuteen. Sitä kautta Suomeen ovat rantautuneet vesivessa, lobotomia, LSD ja psykologia. Lapinlahden sairaala-alueella on erityinen merkitys Suomen taiteen historiassa. Taitelijat Aleksis Kivestä Jussi Parviaiseen ovat etsineet mielenrauhaa sen siimeksestä.

Tule tekemään tee-se-itse Koulua!
Koulu-kuraattorit Ivo Corda, Outi Kuittinen, Roope Mokka ja Oskari Niitamo

Lue lisää, ilmoittaudu mukaan: http://kouluschool.org
Kerro Facebookissa, mitä toivoisit opetettavan:http://www.facebook.com/vapauttakaakoulu