Paviljonki: 105 päivää parempaa kaupunkia

Hyvä kaupunki ei toimi kuin kone, vaan kuin puutarha. Designpääkaupunkivuoden Paviljongin kesän ohjelman tekevät paremman kaupungin puutarhurit. Kesä kasvattaa puutarhureiden määrää.

Demos Helsinki on kuratoinut Designpääkaupunkivuoden päätapahtumapaikka Paviljongin tänään julkaistun ohjelmiston. Neljän kuukauden, yli 100 tapahtuman kokonaisuus toteuttaa vuoden kolmea päätavoitetta: avoin kaupunki, globaali vastuu ja uuden kasvun juuret.

Paviljongin kesä näyttää, miten hyvä kaupunki on ihmisten tekemä. Ihmisten toiminta tarvitsee tuekseen katuja, kulttuuria ja terveydenhoitoa, mutta elämyksellistä ja hyvää elämää ei synny ilman aktiivisten ihmisten toimintaa. Siksi Paviljongin ohjelmaa tekevät yhdessä kaupunkiaktivistit, yritykset, muotoilijat ja innokkaat virkamiehet.

Hyvä kaupunki ei toimi kuin kone. Helsinki on parhaimmillaan kuin puutarha, jossa julkinen sektori tarjoaa peruskastelujärjestelmän, mutta puutarhurit tukevat heikompia, rakentavat uutta, kastelevat, lannoittavat, myyvät ja antavat. Paviljonki on kaikille avoin kaupunkipuutarhureiden työkaluvaja ja kahvihuone. Ohjelman tekijät ovat näitä paremman kaupungin puutarhureita.

Paviljonki kasvattaa kaupungin parantajien ja kansalaismuotoilijoiden määrää. Ohjelmassa jaetaan taitoja, viisaita ajatuksia ja koetaan elämyksellisesti. Paviljongin kesä on elokuvanäytöksiä, debatteja, kausiruokaa, runotyöpajoja ja lavatansseja. Ohjelma näyttää, mikä Helsingissä on hyvää juuri nyt.

Paviljongin ohjelma myös luo jatkoa kesän yli. Ohjelman ajatukset ja toimintavinkit tallennetaan ja jaetaan kaikkien käytettäväksi. Työpajoissa vahvistetaan rohkeutta ottaa kaupunkitilaa haltuun ja etsitään paikkoja uusille puutarhureiden työkaluvajoille ja kahvihuoneille. Oppiminen Paviljongissa on yhteistä, elämyksellistä ja hauskaa.

Paviljonki on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11–21. Tiistaisin ja torstaisin toimitaan ja toteutetaan, keskiviikkoisin kerrotaan ja kuunnellaan, perjantaisin rentoudutaan töiden jälkeej ja viikonloppuisin ollaan vapaalla. Joka tiistai kirjastonurkkauksessa on lukupiiri ja torstaisin toimintakolmiossa on kaikille avointa joogaa. Paviljongin koko ohjelmistoon voi tutustua World Design Capitalin sivuilla.