Hoas-laboratorio mukaan World Design Capitaliin – tuloksena toimivampia yhteiskeittiöitä ja viihtyisämpiä koteja

TIEDOTE 14.6.2011

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin ja ajatuspaja Demos Helsingin yhteinen designprojekti, Hoas-laboratorio, on hyväksytty osaksi World Design Capital 2012 Helsinki –ohjelmakokonaisuutta. Kaksivuotisessa Hoas-laboratoriossa kehitetään opiskelija-asumisen yhteisöllisyyttä ja haetaan keinoja vähentää asumisen energiankulutusta. Hanke synnyttää toimivampia yhteistiloja, pienempiä sähkölaskuja ja viihtyisämpiä pihapiirejä.

”Hoasin asukkaat ovat tulevaisuuden asuntorakentajia, vuokralaisia ja päättäjiä”, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi. ”Opiskeluaikana opitut tavat muuttuvat toiveiksi ja vaatimuksiksi tulevaisuuden koteja kohtaan. Laboratoriohankkeella haluamme olla kehittämässä koko asumiskentän ajattelua paremmasta ja vastuullisemmasta tulevaisuudesta.” Hoas-laboratorion ensimmäisenä tekona Hoas siirtyi vuoden 2011 alusta kokonaan vihreään sähköön.

Hoas-laboratorio rakentuu design-ajattelulle eli kokeilulle, jatkuvalle oppimiselle ja konseptoinnille. ”Toimintamuodot ja ratkaistavat asiat tarkentuvat havainnoivan tutkimuksen ja ennakkoluulottoman kokeilun kautta”, kertoo projektijohtaja, Demos Helsingin tutkija Tommi Laitio.

Syksyllä 2010 aloitetun hankkeen ensimmäisenä vuotena hankkeessa on erityisesti keskitytty monipuolisemman asukaskuvan rakentamiseen (esim. blogit yhteistyössä Ylioppilaslehden kanssa ja yhteisöasumisen havainnoiva palvelumuotoilu) sekä keskinäisriippuvuuteen perustuvaan yhteisöllisyyteen (esim. aikapankki Kampissa, säästökilpailu Koivukylässä ja kaupunkiviljely neljässä taloyhtiössä).

Hoas Laboratorio presentation

Ensi kesän aikana toimintamallia hyödynnetään Itä-Pasilan Junailijankujan kerrostalon peruskorjauksessa, jossa kerroksille annetaan omanlaisensa ilme opiskelijoiden design-kilpailun tuloksena. Lisäksi talossa aloittavat opiskelijakunnasta valittavat taloisännät.

Kokeilujen perusteella kehitetään uudenlaisia toimintamalleja ja asumistuotteita. Hoas-laboratorion tulokset ovat koko suomalaisen asumisen kentän käytössä. Hankkeen opit näkyvät myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa toteutettavassa studiokurssissa keväällä 2012, jossa suunnitellaan Otaniemen Jämeräntaipaleen opiskelija-asuntojen uudistus.

Hoas panostaa opiskelijoiden asuntotilanteen helpottamiseen ja asumisen laatuun

Hoasin tavoitteena on opiskelijoiden asuntotilanteen helpottaminen ja opiskelija-asumisen laadun parantaminen. Hoas rakennuttaa jatkuvasti uusia kohteita hyville paikoille: vuonna 2012 valmistuu Jätkäsaareen ja Kalasatamaan yhteensä noin 350 asuntoa. Palvelun laatua parannetaan yhä opiskelijalähtöisemmäksi mm. panostamalla sähköisiin palvelukanaviin ja viestintään.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi, Hoas, p. 0400 501 226, heikki.valkjarvi@hoas.fi

Tutkija Tommi Laitio, Demos Helsinki, p. 050 563 4950, tommi.laitio@demos.fi