Metropolin hyvinvointi

Metropolin hyvinvointi on tutkimushanke, jossa selvitettiin mitä on metropolialueen kestävä hyvinvointi ja kansainvälinen kilpailukyky.

Metropolin hyvinvointi on tutkimushanke, jossa selvitettiin vuosina 2009-1010, mistä syntyy metropolialueen kansainvälinen kilpailukyky tulevaisuudessa ja miten kaupunki, ihmiset ja yritykset rakentavast yhdessä kestävää hyvinvointia. Tutkimusta tehtiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston professorin Antti Hautamäen, tutkija Kaisa Oksasen ja Tampereen yliopiston tutkijan Ville Viljasen kanssa. Hankkeen kuluessa järjestettiin kolme työpajaa Espoon ja muiden metropolialueen kuntien poliitikkojen ja virkamiesten kesken.

Tuloksena syntyi uudenlainen näkemys kumppanuusyhteiskunnasta, jossa niin kansalaisten, kuntien kuin yritystenkin resurssit saadaan käyttöön ja rakentamaan kestävää hyvinvointia. Tällainen kumppanuusyhteiskunta synnyttää kestäviä innovaatioita, jotka suuntautuvat yhteiskunnan häijyimpien ongelmien ratkaisemiseen. Koska häijyimpien ongelmien kysyntä on globaali ja käytännössä rajaton, on kestävän innonvoinnin edistäminen myös parasta kilpailukykypolitiikkaa.

Metropolin hyvinvointi -raportti julkaistiin lokakuussa 2010 ja sai heti laajaa julkisuutta Helsingin sanomien pääkirjoitusta myöden. Raportin tilannut Espoon kaupunki on lähtenyt toteuttamaan useita tutkimuksessa esitettyjä toimenpidesuosituksia.