Demos Helsingin vuosikertomus 2018

Vuosi 2018 oli Demos Helsingillä muutosten vuosi. Vuoden alussa uusi kansainväliseen vaikuttavuuteen tähtäävä strategiamme tuli todeksi. Kuusi tiimiämme työskentelevät nyt eri puolilla maailmaa kestävämpien ja reilumpien yhteiskuntien saavuttamiseksi.

Yksi vuoden 2018 merkittävimmistä tapahtumista oli lokakuussa julkaistu IPCC:n raportti. Sen keskeinen viesti oli, että ilmaston lämpenemisen täytyy jäädä 1,5 asteeseen. Tämän kevään eduskuntavaaleissa ilmastonmuutoksesta tuli kysymys, johon poliitikot eivät enää voineet olla ottamatta kantaa.

IPCC-raportissa santotaan, että meillä on aikaa vuoteen 2030 saakka. 12 vuotta. Näiden kahdentoista vuoden aikana meidän täytyy muuttaa teollisen yhteiskuntamme perusta. Tuotanto, työn tekeminen, kulutus – viime vuosikymmenten kivijalat – ovat kaikki perustuneet fossiilitalouteen, jonka jatkaminen ei enää ole mahdollista.

Seuraavien kahdentoista vuoden aikana kaikki merkittävät toimialat joutuvat käymään läpi ison muutoksen. Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan onnistuta hillitsemään, ellei samalla varmisteta, että ratkaisut ovat oikeudenmukaisia ja reiluja kaikille.

Onnistumme vain, jos uskallamme rikkoa vanhat raja-aidat ja myönnämme, ettei kenelläkään ole valmiita vastauksia. 

Näin me sen teemme

Viime vuoden aikana teimme töitä lähes 20 maassa ja yli 130 projektissa. Suunnittelimme maailman neljänneksi suurimmalle joukkoliikenneoperaattorille RATP:lle uutta liikkumisen visiota. Johdimme konsortiota joka arvioi ensimmäistä kertaa maailmassa kansallisvaltion kykyä päästä kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Etsimme ratkaisuja jatkuvan oppimisen kysymyksiin yhdessä SAK:n ja Googlen kanssa. Toimimme vuorovaikutuskumppanina Kotkan ja Helsingin kaupunkien strategia- ja visiotyössä. Pohdimme Åbo Akademin tutkijoiden kanssa, miten voisimme lisätä tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Edistimme julkisen hallinnon innovaatioita sekä johtajien kyvykkyyksiä Suomessa ja maailmalla.

Muutos toteutetaan yhdessä

Seuraavat 12 vuotta eivät ole helppoja. Onnistumme vain, jos uskallamme rikkoa vanhat raja-aidat ja myönnämme, ettei kenelläkään ole valmiita vastauksia.

Seuraavat 12 vuotta tarkoittavat, että tulemme tekemään yhä vaikeampia asioita. Tulemme luultavasti myös epäonnistumaan entistä useammin. Tulemme työskentelemään myös sellaisten organisaatioiden kanssa, joiden kanssa emme ole kaikesta samaa mieltä, mutta joiden muutoksessa on suurin potentiaali positiiviselle vaikutukselle.

Käsillä on aika, jolloin muodostetaan uudet kumppanuudet, liiketoimintamallit ja asenteet, jotka mahdollistavat elämisen tällä planeetalla myös jatkossa. On varmaa, että tämän yhtälön ratkaisijat menestyvät. 

Lue lisää Demos Helsingin vuosikertomuksesta 2018.