Päätösten aika – tienviitat kestävään kuntaan

Suomessa on 309 kuntaa, pienistä saaristokylistä satojen tuhansien kaupunkeihin. Kuntien tiet eriytyvät, mutta tulevaisuuteen voi vielä vaikuttaa. Päätösten aika – tienviitat kestävään kuntaan -keskustelupaperissa esittelemme kuntapäättäjän kolme tienristeystä – päätöstä, jotka viitoittavat kunnan matkaa kohti kestävää tulevaisuutta:

  1. Tienristeys – Kuntatalous on murroksessa: Suuressa osassa Suomen kuntia taloudellinen tilanne on hankala ja sen korjaaminen on vaativa työsarka. Pystyvätkö kunnat vastaamaan tasapuolisesti kaikkien tarpeisiin?
  2. Tienristeys – Verkostot kuntajohtamisen polttopisteessä: Yhteistyön kulttuuri ja verkostoituva johtaminen tuovat taloudellisia hyötyjä. Malttavatko kunnat luopua köydenvedosta ja paiskata naapurin kanssa kättä?
  3. Tienristeys – Vastuullisuus kannattaa: Vihreä siirtymä koskettaa kaikkia kuntia ennemmin tai myöhemmin. Onko päättäjien katse liiaksi kasvukäyrillä ja muuttotolastoissa?

Päätösten aika – tienviitat kestävään kuntaan on Kuntarahoituksen keskustelunavaus vastuulliseen julkisen talouden hoitoon.
Keskustelupaperi on toteutettu Kuntarahoituksen ja Demos Helsingin yhteistyönä. Se perustuu kirjalliseen aineistoon, Kuntarahoituksen asiantuntijoiden näkemykseen sekä keväällä 2021 tehtyihin asiantuntijahaastatteluihin.

Lisätietoja:

Kaisa Schmidt-Thomé, kaisa.schmidt-thome@demoshelsinki.fi

Kari Jalonen, kari.jalonen@demoshelsinki.fi

Henrik Suikkanen, henrik.suikkanen@demoshelsinki.fi