Kokeilu kuulostaa asialta, jota ei tarvitse suunnitella. Joskus sanotaan: “en ollut tosissani, kunhan kokeilin”. Todellisuus on päinvastainen. Kokeilu voi käynnistää suuria yhteiskunnallisia muutoksia, uusia palveluja ja muuttaa ihmisten käyttäytymistä.
Demos Helsingin valmistelema kokeiluopas on suunniteltu siten, että sen neuvoja voi soveltaa niin suuriin kuin pieniin kokeiluihin. Opas on tehty helposti lähestyttävään ja kevyeen muotoon. Liikennekokeilijan opas on valmisteltu kolmen kuukauden selvitystyön tuloksena. Liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa hankkeessa Demos Helsinki järjesti 3 työpajaa liikennekokeilijoille, haastatteli asiantuntijoita ja teki 4 kyselyä. Kokeiluoppaassa on elementtejä, joita voi hyödyntää myös muiden aihepiirien kokeiluissa.
Kokeileminen vaatii siis taitoja ja resursseja. Kevyimmillään kokeilun voi toteuttaa vaikka yhden päivän aikana suunnitelmasta aina arviointiin saakka. Toisaalta laaja kokeilu saattaa kestää vuosia. Kokeilut kannattaa aina suunnitella ja toteuttaa mahdollisuuksiin suhteutettuna hyvin ja järjestelmällisesti. Näin vahvistetaan todennäköisyyttä sille, että kokeiluista saadaan hyödyntämiskelpoista tietoa ja että niistä opitaan.
Liikennekokeilijan opas auttaa kiinnittämään huomiota oikeisiin asioihin sekä tarjoaa käytännön neuvoja kokeilun toteutukseen.
Lataa opas PDF-muodossa tästä.
Kysymyksiä tai palautetta:
Mikko Annala, tutkija
mikko.annala@demoshelsinki.fi
+358 40 778 6062
[pdfviewer width=”676px” height=”940px” beta=”true/false”]https://demoshelsinki.fi/wp-content/uploads/2015/12/Liikennekokeilijan-pikaopas.pdf[/pdfviewer]