On epätavallista, että startupit, suuret yritykset ja julkinen sektori innovoivat yhdessä. Se oli kuitenkin Demos Helsingin järjestämän ensimmäisen Peloton Smart Retro -innovaatioleirin tavoite viime viikolla Lahdessa. Osallistujat tulivat leirille avoimin mielin. Heitä houkutteli paikalle lupaus uusista kontakteista, näkökulmista ja ideoista sekä mahdollisuus kasvattaa omaa bisnestä uusien kumppaneiden kanssa. “Me pyöritellään…
On epätavallista, että startupit, suuret yritykset ja julkinen sektori innovoivat yhdessä. Se oli kuitenkin Demos Helsingin järjestämän ensimmäisen Peloton Smart Retro -innovaatioleirin tavoite viime viikolla Lahdessa.
Osallistujat tulivat leirille avoimin mielin. Heitä houkutteli paikalle lupaus uusista kontakteista, näkökulmista ja ideoista sekä mahdollisuus kasvattaa omaa bisnestä uusien kumppaneiden kanssa. “Me pyöritellään näitä juttuja paljon itse – ulkopuolisen näkemyksestä on aina hyötyä. Sitä jää helposti omien ajatustensa vangiksi,” kertoo Jaakko Bloomberg Yhteismaasta.
Yhteismaa ry on sosiaalisiin innovaatioihin erikoistunut yhdistys, joka järjestää yhteisölliseen kaupunkikulttuuriin kannustavia tapahtumia. Se on erityisen tunnettu Siivous- ja Parkkipäivä –tempauksista sekä Nappi Naapuri –internetpalvelusta, joka tekee lähellä toisiaan asuvien ihmisten keskinäisen kommunikaation ja avun pyytämisen helpoksi. Yhdistys on yksi kahdestatoista kasvuyrityksestä Smart Retro –kiihdytysohjelmassa.
Leirillä Yhteismaa työskenteli samassa ryhmässä Lahden kaupungin ja Stockholmshemin kanssa. Stockholmshem omistaa 5% kaikista Tukholman asuintaloista. “Olemme usein miettineet samanlaisia asioita, mutta meillä ei ole ollut ikinä aikaa tai resursseja toteuttaa niitä itse. On mahtavaa tavata ihmisiä, jotka ovat näissä asioissa jo pitkällä,” selittää Rebecka Johansson Stockholmshemistä.
Ryhmä käytti Lahden leiriä ymmärtääkseen toistensa erityisiä vahvuuksia ja löytääkseen siten uusia yhteistyömahdollisuuksia. Kaikki lähti tarpeista: “näillä suuryrityksillä on monia tarpeita, joista ei muuten kuulisi mitään,” Bloomberg sanoo.
Lahden kaupungin tärkeimpiä tavoitteita on keskustan elävöittäminen. Sosiaalinen valvonta puhuttaa paljon: “Kenelle yleinen tila kuuluu? ‘Hoitaako joku vaan tämän, niin ettei mun tartte välittää siitä?’” Lahti uudistuu –projektin päällikkö Riitta Niskanen kertaa keskustelua. Hän sanoo, että Nappi Naapurin kaltaiselle palvelulle olisi Lahdessa paljon kysyntää: “Kauppatorin kehittämiseen erityisesti on tullut täällä paljon uusia mielenkiintoisia näkemyksiä. Näen sen suurena voimavarana.”
Stockholmshemiä kiinnostaa erityisesti keskusteluyhteys vuokralaisten kanssa sekä asukkaiden välille syntyvät verkostot. “On tärkeätä koettaa synnyttää positiivista keskustelua: jotain muuta kuin liian äänekkäästä musiikista valittamista. Kohtaamisten tulisi olla aitoja ja apua antavia – silloin ihmiset on helpompi saada mukaan kehittämään aluetta,” sanoo Johansson. “Nappi Naapuri auttaisi siinä prosessissa.”
Lahden kaupunki ja Stockholmshem eivät ole ennen tehneet paljoakaan yhteistyötä startupien kanssa. “Mitä tulee asumisalaan – missä samat talot ovat pystyssä vielä satoja vuosia eteenpäin – uusien ideoiden kehittäminen on hidasta. Stockholmshemin kaltaisten asuntotarjoajien on silti jatkuvasti vastattava uusiin tarpeisiin,” sanoo Johansson. “Näiden uusien metodien löytäminen on siksi tärkeää.”
“Olen erittäin tyytyväinen tiimiini. On hyvin todennäköistä, että toteutamme täällä kehittämämme idean Stockholmshemissä,” Johansson hehkuttaa. Yhteismaa suunnittelee nyt Nappi Naapurin laajennusta Ruotsiin.
Lahden kaupungin Riitta Niskanen kiteyttää ryhmän tekemisen meiningin: “Ajattelin, että olisin ollut paikalla vain kahteen asti, mutta oli innovointi oli niin mielenkiintoista, että tulin mukaan toisenakin päivänä.”
Smart Retro –hanke jatkuu Tukholman innovaatioleirillä 21. – 22. tammikuuta sekä kevään aikana toteutettavilla kokeiluilla Lahdessa ja Bagarmossenin kaupunginosassa Tukholmassa.