Helsinki toimii keskipisteenä, kun epätavallinen joukko aloittaa 10 vuoden työn rakentaakseen tulevaisuuden yhteiskuntaa

Kuluvan vuoden mielialoja ovat maailmanlaajuisesti synkistäneet talouden murheet ja koronaviruksen luoma stressi terveydestä ja vapaudesta. Untitled-toimijat Alaskasta Australiaan uskovat, että pystymme vaikuttamaan siihen, millaisessa maailmassa elämme kriisien jälkeen. 

Syyskuussa Helsingissä kokoontuva Untitled tuo yhteen epätavallisen joukon. Heitä yhdistää usko siihen, että yhteiskunta on ihmisten tekojen tulosta, ja siksi ihmiset voivat sen tulevaisuuteen myös vaikuttaa. 

Joukkoon kuuluu satoja toimijoita laajalla skaalalla 30 maasta, mm. Pohjoismaista, Japanista, Yhdysvalloista, Kolumbiasta ja Belgiasta. Mukana ovat muun muassa Suomen suurin ammattiliitto, tanskalainen arkkitehtitoimisto, kiinteistösijoittaja, japanilainen yliopisto, teatteri, performanssitaiteilijoita ja politiikan päättäjiä.

– Yhteistä kaikille mukanaolijoille on se, että he näkevät muuttuvan maailman ja kriisit mahdollisuutena kuvitella yhteiskunnan rakennuspalikat uudelleen. Kun valmiita vastauksia tulevaisuudesta ei ole, on uskallettava kokeilla uutta, kertoo Untitledin ohjelmasta vastaava Outi Kuittinen.

– Muutos lähtee liikkeelle monista eri maailmoista. Taiteilijoista politiikan päättäjiin, hakkereista yksityishenkilöihin. Uskon, että Untitledin kaltaisten aloitteiden kautta voimme kasvattaa yhteistä kunnianhimoamme ja ulottaa kuvittelun voiman myös valtavirtaan, kommentoi Alexa Clay yhdysvaltalaisesta RSA:sta. 

Untitled tarjoaa kanavan vaikuttaa tulevaisuuteen

Untitledin tavoite on kunnianhimoinen: kuvitella, mihin suuntaan maailmaa halutaan viedä seuraavan 10 vuoden ajan ja kokeilla tapoja päästä toivottuun lopputulokseen. Mukana olevat toimijat ovat käynnistäneet tahoillaan kokeiluja, joita viedään Untitledin 10 vuoden rupeaman ajan eteenpäin. Helsingissä ja verkossa järjestettävä Untitled Festival toimii alkusysäyksenä esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Ylvan ja Y-säätiön kokeiluhankkeille, jotka ovat kaikki myös Untitledin perustajajäseniä. 

Untitled tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pysähtyä sen ääreen millaisen tulevaisuuden haluaisimme nähdä ja samalla lähteä aktiivisesti etsimään ratkaisuja siihen pääsemiseen. Covid-19 on näyttänyt kuinka kipeästi tarvitsemme uudelleen kuvittelua, visiointia, rohkeutta tehdä ja ajatella toisin sekä muuttaa toimintatapojamme nopeallakin tahdilla, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola sanoo.

Untitledin ajatus siitä, että kansalaisyhteiskunta pääsee miettimään tulevaisuutta ilman ylhäältä annettuja malleja on upea. Untitledin toimijat ovat meille uusia, ja kokonaisuudesta tekeekin erityisen kiehtovan se, että toimijat tulevat hyvin erilaisista kulttuurisista ja ammatillisista taustoista, ammattiliitto PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto kertoo.

Polttavien yhteiskunnallisten aiheiden ja kokeilujen lisäksi keskeisessä roolissa on taide. 

Monissa tapahtumissa pieni eliitti kokoontuu puhumaan muttei tekemään. Untitledissa yhteisön alulle panemia kokeiluja työstetään, testataan ja kehitetään seuraavan 10 vuoden ajan. Polttavien yhteiskunnallisten aiheiden ja kokeilujen lisäksi keskeisessä roolissa on taide. 

– Untitledin toiminnassa yhdistyvät molemmat aivolohkot, kun logiikka ja tieto kohtaavat luovuuden ja taiteet. Uskon sen olevan avain, joka avaa ikkunan tulevaisuuteen, sanoo Takehiko Nagumo japanilaisesta Mitsubishi UFJ Research and Consulting -ajatushautomosta.  

Erityisen ajankohtaisen Untitledista tekee se, että juuri nyt monella on paloa ja halua vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan.

– Kun Untitled luotiin ja yhteisöä koottiin, oli ajatus kuvitella, miltä perustavanlaatuisesti erilainen yhteiskunta voisi näyttää. Tuolloin se tuntui isolta kysymykseltä, mutta covid-19 taudin myötä kaikki on jo näyttänyt perustavanlaatuisesti erilaiselta. Moni toimija haluaa nyt vaikuttaa tulevaisuuteen, joka olisi menneisyyttä parempi ja reilumpi. Untitled tarjoaa kanavan vaikuttaa, systemaattisesti ja ennen kaikkea yhdessä, Demos Helsingin toiminnanjohtaja Juha Leppänen sanoo.   

UNTITLED on ajatushautomo Demos Helsingin koordinoima yhteisö, jonka tavoitteena on uudelleenkuvitella tulevaisuuden yhteiskuntaa ja luoda konkreettisia ratkaisuja sen rakentamiseksi. Vuoden 2020 online-festivaalilla osallistujia on lähes 400 ja he tulevat 30 maasta. Yhteisön alulle panemia kokeiluja työstetään, testataan ja kehitetään seuraavan 10 vuoden ajan. Vuosittain järjestettävä Untitled Festival luo puitteet kokeilujen edistämiselle ja uusien käynnistämiselle. Lisätietoja Untitled-toimijoista ja ohjelmasta: https://untitled.community/