Seuraava erä: mikä on pohjoismaisen mallin tulevaisuus?

Miten takaamme reilun tulevaisuuden kaikille, jos varmaa on vain, että kaikki muuttuu? 

Mistä on kyse?

Seuraava erä on Sitran ja Demos Helsingin käynnistämä visiotyö, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen, hyvinvoinnin seuraavaan erään.

Elämme keskellä valtavaa murrosta, joka heiluttaa yhteiskunnan perusrakenteita. Pohjoismaiset yhteiskunnat ovat olleet valtava menestys, mutta ajastamme puuttuu visio siitä, mihin olemme menossa seuraavaksi. Millaista on edistys yhteiskunnassa, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee, kasvu taittuu?

Seuraavassa erässä haluamme luoda yhteisen ymmärryksen maailman muutoksesta ja kestävästä hyvinvoinnista, jossa korostuvat pohjoismaiset arvot: ihmisten laaja osallisuus, korkea luottamus ja reiluus. Tulevaisuuden hyvinvoinnin on myös tapahduttava luonnonvarojen asettamissa rajoissa.

Miten yhteiskunnallinen visio kirjoitetaan tässä ajassa? 2010-luvun ihmiset ovat aiempaa vahvemmin yksilöitä ja maailman muutokset näyttäytyvät eri ihmisille hyvin erilaisina. Siksi Seuraava erä käynnistää laajenevan keskustelun tulevaisuudesta, jossa yhteiskuntaa tehdään yhdessä ja kaikki saavat siitä reilun otteen.

Mitä teemme?

Avaamme keskustelun kolmella teemajulkaisulla yhteiskunnan muuttuvista rakenteista: työstä ja toimeentulosta, demokratiasta ja osallisuudesta sekä kasvusta ja edistyksestä. Koska muutokset koskevat kaikkia yhteiskuntia Seuraava erä ilmestyy myös englanniksi nimellä The Next Era.

Järjestämme vuoden 2017 aikana sarjan kansainvälisiä työpajoja Seuraavan erän teemoista eri puolilla maailmaa. Työpajoissa syvennämme ymmärrystä muutoksesta ja kiinnostavimmista kansainvälisistä ratkaisuista – ja peilaamme pohjoismaisen mallin vahvuuksia.

Suomessa järjestämme Tulevaisuusdialogeja joihin kutsumme koolle monipuolisesti suomalaisia rakentamaan yhteistä tulkintaa yhteiskunnan tulevaisuudesta. Uudenlainen tulevaisuusdialogi tapahtuu vuoden 2017 aikana eri puolilla Suomea, ensimmäisenä Joensuussa ja Kemijärvellä maalis–huhtikuun vaihteessa.

Tuloksena syntyy kansainvälisesti merkittävä avaus pohjoismaisen mallin uudistamiseen. Työ jatkuu vuoden 2017 loppuun asti, jolloin julkaistaan uusi kestävän hyvinvoinnin visio.

Seuraa työtä seuraavaera.fi ja osallistu keskusteluun #NextEra.