Smartupit valtasivat Slushin

Pohjoismaiden suurin kasvuyrittämistapahtuma Slush on meneillään Helsingin Messukeskuksessa. Tulevaisuudessa kasvua ja työpaikkoja luovat Smartupit, kertoo Demos Helsingin Slushissa julkaistava tulevaisuuskatsaus, Smartup Manifesto.

Pelialan nostattama startuphuuma on levinnyt muillekin yritystoiminnan aloille. Tämän hetken kuumimpia startuppeja ovat “smartupit”, jotka toimivat virtuaalisen maailman sijaan materiaalisessa maailmassa. Maailman tämän hetken suurimmat startupit – asuntojen ja huoneiden vuokraamiseen keskittynyt Airbnb ja automatkoja palveluina tarjoava Uber – ovat smartuppeja.

“Perinteiset startupit toimivat viihteessä ja viestinnässä, nyt kuumia aloja ovat asuminen, energiankulutus, liikenne ja kuljetukset, jakamistalous ja voimakkaana nousussa oleva ruoka” kertoo tutkija Roope Mokka Demos Helsingistä. “Syynä on rahaa. Käytämme asumiseen elinaikanamme lähes 300 000 euroa per nuppi. Liikkumiseen lähes 150 000. Pieni osa tästä riittää valtavaan kasvuun”, Mokka jatkaa.

Suomalaisia esimerkkejä smartupeista ovat lastenvaatteita ja tarvikkeita yhdysvaltain markkinoille vahtava Swap.com, älykkäitä termostaatteja tekevä Fourdeg, juhlatilojen jakoon keskittynyt Venuu sekä tänään miljoonan dollarin rahoituksen saanut “jakamisalusta” Sharetribe.

Smartup Manifesto julkaistaan Slushin Green Stagella klo 14.20. Sitä ennen suomalainen smartup Swap.com kertoo samalla lavalla toiminnastaan Yhdysvaltain markkinoilla.

Demos Helsingin Smartup Manifesto on luettavissa täältä.