Kokeilukulttuurin mekka Konalassa

Kalevi Helvetti pelottelee ihmisiä Bar Loosessa. Pertti Kurikan Nimipäivät soitti PMMP:n päätöskeikan lämppärinä. Kalle Salonen julkaisi jazzlevyn. Radio Valo tekee ohjelman Kiinaan. Nämä kulttuurin menestystarinat ovat Lyhty ry:n toiminnan satoa.

Demos Helsinki ja Kehitysvammaisten palvelusäätiö etsivät Kipinöitä-hankkeessa yhdessä tapoja lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua lähiyhteisöjen toimintaan. Vierailimme Lyhdyssä 29.10.2013 yhdessä Kipinöitä-hankkeen Horisonttiryhmän kanssa. Ryhmään kuuluu lähiyhteisöjen, työelämän ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämisestä innostuneita ihmisiä.

Lyhdyn talo Konalassa on media-, taide-, työelämä-, oppimis- ja tapahtumakeskus sekä monen kehitysvammaisen koti. Myös menestystarinoiden tähtinä ovat kehitysvammaiset. Vaikka jokunen Lyhdyn kasvatti on saanut jo paljon julkisuutta, Konalan tiloissa näkyvintä on kuitenkin yleinen toiminnallisuus, sosiaalisuus ja tekemisen henki.

Talon sisäpihalla on koristeasetelma, jonka asukkaat uusivat joka kesän alussa mieleisekseen. Sisätiloja piristävät lukuisat kukkamaljakot, joita lyhtyläiset ylläpitävät. Lyhtyläiset myös esittelevät historiasta kiinnostuneille talon lähistöllä sijaitsevaa Krimin sodan aikaista juoksuhautaa, joka on vasta restauroitu. Lisäksi me vierailijat saimme kuulla Lyhdyssä spontaanin musiikkiesityksen ja saimme esimakua ensi vuonna avattavan kahvilan antimista.

Lyhdyn toiminta innosti koko ryhmää. Samaan aikaan oli selvää, että olemme ainutlaatuisessa paikassa. Monissa paikoissa omien taitojen kehittäminen on vain kaukainen haave. Eräs lyhtyläinen kertoi olleensa aiemmin kahdeksan vuotta pussittamassa ruuveja päivätoiminnassa. “Se oli alentavaa. Jos Lyhty joskus lopetetaan, olen mieluummin työttömänä.” Sama kaveri on sittemmin tehnyt kansalaisaloitteen kilpailutuksen kieltämiseksi, soittaa bändissä, toimii useammassa järjestössä aktiivina ja haaveilee vanhempien ihmisten auttamisesta vapaaehtoistoiminnan keinoin.

Vierailu Lyhdyssä muistutti siitä, että pelkkä kehitysvamma kertoo ihmisestä hyvin vähän. Paljastui, ettei salaisuus menestystarinoiden takana ole mikään salaisuus. Lyhdyssä kehitysvammaisille on annettu niitä asioita, joita kaikki tarvitsevat ja haluavat: mahdollisuuksia tekemiseen, aikaa kehittymiseen ja rohkaisevaa tukea. Lyhdyssä keneltäkään ei kysytä, pitäisikö sinun tehdä tuollaista ja oletko varma, että osaat. Parempi onkin panostaa toimintaan ja katsoa, mihin se johtaa. Lyhdyssä tämä on elämänfilosofia, joka kantaa pitkälle. “Me kokeillaan kaikkea. Ei voi tietää toimiiko joku, jos ei kokeile.”